Στη Θάσο βρέθηκαν κατά τη διάρκεια του τετραημέρου 27 έως 30 Μαΐου, 80 περίπου μέλη και φίλοι του Συλλόγου Ατόμων «ΠΕΡΠΑΤΩ» και του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία «ΗΡΟΔΙΚΟΣ», που συμμετείχαν στη φετινή 4η κατά σειρά διοργάνωση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου με τίτλο «Άτομα με Αναπηρία Σε Περιβάλλον Κατασκηνώσεων – Σχεδιασμός και Εφαρμογή Προγραμμάτων Ενσωμάτωσης».
Μέλη και φίλοι των διοργανωτών συλλόγων από την Ελλάδα αλλά και την Γερμανία, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι, ανάπηρα άτομα αλλά και μη, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την κατασκηνωτική εμπειρία, στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης Pitsa’s Camp, εμπλουτισμένη με δραστηριότητες που αφορούσαν την επανένταξη, την αποκατάσταση, την άθληση και γενικότερα την εκπαίδευση των αναπήρων ατόμων.
Η διάρκεια ήταν τέσσερις ημέρες και υπήρχαν δράσεις και βιωματικά εργαστήρια. Όλοι οι κατασκηνωτές είχαν φτάσει στο κάμπινγκ το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαΐου, όταν και το Σεμινάριο ξεκίνησε με εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους να συμμετέχουν σε δράσεις και παιχνίδια γνωριμίας.
Αμέσως μετα ξεκίνησε και το Σεμινάριο, με την κ. Δέσποινα Δεληγιάννη να αναλύει το θέμα «Κατακλίσεις και αυτόνομη Δυσρεφλεξία», ενώ κατόπιν ο πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης αναφέρθηκε στις Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού και τη Νευροουρολογία, δύο παρουσιάσεις που παρακολούθησαν όλοι οι συμμετέχοντες πριν ολοκληρώσουν το πρόγραμμα της ημέρας.
Το Σάββατο οι συμμετέχοντες από Ελλάδα και Γερμανία χωρίστηκαν σε δύο ανάμεικτες ομάδες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας παρακολουθούσαν εναλλάξ τις ενημερωτικές παρουσιάσεις που πραγματοποιούνταν στην κατασκήνωση, αρχής γενομένης από την παρουσίαση της κ. Χριστίνας Ευαγγελινού για τα κατασκηνωτικά παιχνίδια και αθλήματα: Προσαρμογές για παιδιά με κινητικές δυσκολίες, και τις δραστηριότητες Ψυχοκινητικής αγωγής από τον κ. Αντώνη Καμπά.
Το ίδιο έγινε και το μεσημέρι, όταν οι δύο ομάδες παρακολούθησαν εναλλάξ την παρουσίαση των παραολυμπιονικών κ.κ. Αλέξανδρου Ταξιλδάρη και Μάκη Καλαρά για τις μεταφορές και ορθή χρήση αναπηρικού αμαξιδίου.
Μετά την ανάπαυλα του μεσημεριού σειρά είχαν τα μαθήματα καταδύσεων, ενώ το απόγευμα οι εναλλάξ παρουσιάσεις συνεχίστηκαν με τον κ. Δημήτριο Γκαϊτατζή να μιλά για τη χρήση, τη λειτουργία, τη δομή και την φροντίδα του αναπηρικού αμαξιδίου και την κ. Μαρία Νικολάου να αναφέρεται στο θέμα «Ακρωτηριασμός και τεχνικά μέλη, δυνατότητες και εξέλιξη», αναφέροντας στην παρουσίαση της, τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η επιστήμη.
Η μέρα έκλεισε με όλους τους κατασκηνωτές να συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Champions League, ενώ όσοι και όσες δεν είναι ποδοσφαιρόφιλοι, περιηγήθηκαν στον χώρο της κατασκήνωσης, χαλαρώνοντας με συζήτηση αλλά και παιχνίδια.
Την Κυριακή μετά από το πρωινό, οι δραστηριότητες ξεκίνησαν με τα μαθήματα θεραπευτικής Ιππασίας από την ομάδα του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών, αλλά και την Παρουσίαση Σκύλων Συνοδών από την κ. Έλενα Παλάγκα και την Νίνα και τον Wall-E, τα δύο σκυλάκια από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό “ Nina Service Dogs”, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση του παραολυμπιακού αθλήματος Boccia από τον κ. Ραφαήλ Παναγιώτου.
Το μεσημέρι οι ομάδες ασχολήθηκαν εναλλάξ με τις τεχνικές υδροθεραπείας στην αποκατάσταση που παρουσιάστηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Χανδώλια και την παρουσίαση του αθλήματος T.In.Basket από τον κ. Ραφαήλ Παναγιώτου, ενώ μετά το μεσημεριανό υπήρχαν και πάλι μαθήματα καταδύσεων σε ΑμεΑ και συνοδούς.
Το απόγευμα οι ομάδες παρακολούθησαν Art Therapy από την κ. Έλενα Κατσιαβάρα και σεμινάρια κοινωνικού χορού σε χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων από την κ. Βενετία Λασκαρίδη, με τους κατασκηνωτές να έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη τις χορευτικές κινήσεις που έμαθαν στο πάρτι που ακολούθησε το ίδιο βράδυ, με τον Dj Lagos να είναι επί της μουσικής.
Το κατασκηνωτικό τετραήμερο έκλεισε τη Δευτέρα με την παρουσίαση του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ) από τον κ. Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, όπου δημιουργήθηκαν συνθήκες «Ανοιχτού Διαλόγου» ώστε όλοι οι συμμετέχοντες, ανάπηροι και μη, να λύσουν και πιο προσωπικές απορίες πάνω στην αναπηρία.
Τα παιδιά που συμμετείχαν από τη Γερμανία ήρθαν από την “Academie de physiotherapie, St. Elisabeth Gruppe, Katholische Kliniken Rhein-Ruhr”, μέσα από ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που διατέθηκε από την Γερμανική Κυβέρνηση μέσω της Γερμανικής Ομοσπονδίας Progressiver Eltern- und Erzieherverband (PEV).
Η Ομοσπονδία αυτή σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, κ. Kulessa,ο οποίος και συνόδεψε τα παιδιά στη Θάσο, έχει σαν στόχο την εκπαίδευση γονέων και παιδιών μέσω διαφόρων εναλλακτικών μεθόδων, όπως η λεγόμενη παιδαγωγική των εμπειριών στο περιβάλλον, ενώ παίρνει θέση και σε πολιτικές αποφάσεις και κινήσεις που αφορούν στο κομμάτι της εκπαίδευσης, συμμετέχοντας πολλές φορές σε ρόλο συμβουλευτικό σε συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην Βουλή του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου και δραστηριοποιούνται κυρίως, γύρω σε συγκεκριμένα νομοσχέδια και διατάξεις.
Τα μαθήματα των καταδύσεων πραγματοποιήθηκαν χάρη στην δωρεά της VISA με την οποία αγοράστηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός.
Πηγή: www.paratiritis-news.gr
Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ