ΚΕΑΔΑ

Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αυτόνομη Διαβίωση Αναπήρων Ατόμων

Also known as:

Κ.Ε.Α.Δ.Α.

Το ΚΕΑΔΑ λοιπόν είναι ένα κέντρο που εκπαιδεύει ανάπηρους ανθρώπους και όποιον/α τους βοηθά (αν χρειάζονται βοήθεια) στο να ζουν όσο πιο αυτόνομα γίνεται.

Λειτουργεί από το 2012, και ξεκίνησε με την πολύτιμη συνδρομή του ΙΣΝ.

Το ΚΕΑΔΑ στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Περπατώ στην Κομοτηνή· πιο συγκεκριμένα ο χώρος αποτελείται από δύο ορόφους με τρία δωμάτια στον κάθε όροφο που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 3-4 άτομα το κάθε ένα. Τα δωμάτια είναι προσβάσιμα σε άτομα με κινητική βλάβη, αλλά η αισθητική τους είναι λιτή μιας και το ΚΕΑΔΑ δε θέλει να γίνει χώρος που θα θέλει κάποιος/α να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και να «βολευτεί».

Σκοπός του ΚΕΑΔΑ είναι η αυτόνομη διαβίωση να είναι προοπτική κάθε ανθρώπου με κινητική βλάβη. Το να ζει κανείς αυτόνομα σημαίνει πως το άτομο βασίζει τα θέλω του σε καθημερινό επίπεδο στις δυνατότητες του ίδιου του του εαυτού χωρίς την πρωτοβουλία άλλων προσώπων.

Ο τρόπος που θέλει να λειτουργεί  το ΚΕΑΔΑ είναι ως ένα σημείο παροχής δεξιοτήτων και γνώσεων γύρω από την αυτόνομη διαβίωση για κάθε ενδιαφερόμενο/η ανάπηρο/η ή μη αλλά και ως βήμα μετά το κέντρο αποκατάστασης για ζητήματα που αποκτά το ανάπηρο άτομο με την κινητική του βλάβη και για τα θέλω που έχει ως προσωπικότητα. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνει να δώσει στα ανάπηρα άτομα την δυνατότητα επιλογής και ελέγχου μέσα στην ζωή και στην καθημερινότητα τους ούτως ώστε να αποφύγουν την ιδρυματοποίηση, είτε κατ’ οίκον είτε σε κάποια δομή.

Οι παροχές που μπορεί να λάβει ένας/μια εκπαιδευόμενος/η είναι ποικίλες και προσαρμόζονται ανάλογα με την βλάβη και τα θέλω του/της.

Εντός αυτών έγκειται η επαφή με Εργοθεραπευτή, Φυσιοθεραπευτή, Γυμναστή, Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο, Νοσηλευτή, Ιατρό (Φυσίατρο, Ορθοπεδικό, Νευρολόγο, Ουρολόγο κ.ά.), άλλα Ανάπηρα Άτομα διαφορετικής, παρόμοιας ή και ίδιας βλάβης και Προσωπικούς Βοηθούς όπως και Χρήστες Προσωπικών Βοηθών.

Σε παράλληλο πλαίσιο μπορεί να πάρει κανεις/μια μια γεύση από δραστηριότητες κοινωνικού ή και αθλητικού ύφους. Για παράδειγμα, συνεδρίες υδροθεραπειας σε θάλασσα ή πισίνα, κανό-καγιάκ σε ποταμό, θάλασσα και λίμνη, καθιστό σκι σε χιόνι, την πλειοψηφία των παραολυμπιακών αθλημάτων, δραστηριότητες χορευτικές, θεατρικές, κινηματογραφικές, μουσικές και εικαστικές, χρήση χειρήλατου και φυσικά υπάρχει η ελευθερία για να περιηγηθεί κάποιος/α μες στην Κομοτηνή που θεωρείται μια από τις πιο φιλικές πόλεις για χρήστες/ριες αμαξιδίου στην Ελλάδα.

NEWSLETTER