Κ.Δ.Η.Φ

Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ 

 Ο  ΠΕΡΠΑΤΩ παρέχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και προστασίας ατόμων με κινητική αναπηρία το οποίο εξειδικεύεται μέσα από τις βασικές δράσεις του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας, δυναμικότητας είκοσι (21) ατόμων με προοπτική αύξησής της.

Το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας του ΠΕΡΠΑΤΩ παρέχει στους 21 ωφελούμενους τις ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Μεταφορά των ωφελουμένων με το ειδικό διαμορφωμένο – προσβάσιμο βαν του Συλλόγου τους οποίους θα συνοδεύει ο άρρενος μεταφορέας για την ασφαλή μετακίνηση τους από και προς τα οικεία τους.
  • Τη διημέρευση και ημερήσια φροντίδα τους ανάλογα με τις ανάγκες τους
  • Την παροχή ελαφρού γεύματος το οποίο συμπεριλαμβάνει απαραιτήτως φρούτα εποχής.
  • συνεδρίες συμβουλευτική στήριξης, οι οποίες διεξάγονται με σκοπό να διευθετηθούν οι ιατρικές  ανάγκες  των ωφελουμένων και ταυτόχρονα να  γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την κάλυψη των αναγκών των ωφελουμένων.
  • Συνεδρίες Φυσικοθεραπείας που διεξάγονται στο ιατρείο του Κέντρου όπου και παρέχεται ο απαραίτητος εξοπλισμός.
  • Συνεδρίες Εργοθεραπείας που διεξάγονται είτε στο γυμναστήριο του Κέντρου είτε στο χώρο φυσικοθεραπείας ανάλογα το πρόγραμμα του ωφελούμενου και του εξοπλισμού που απαιτείται.
  • Ψυχολογική υποστήριξη τόσο των ωφελουμένων όσο και των οικογενειών τους.
  • Προγράμματα ατομικής και ομαδικής εκγύμνασης αλλά βιωματικά προγράμματα  ανάπτυξης δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης / αυτονομίας που θα εμπεριέχουν χρήση αμαξιδίου, μεταφορές από και προς αμαξίδιο.  Οι παραπάνω δραστηριότητες θα διεξάγονται είτε στο χώρο του γυμναστηρίου είτε σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο δωμάτιο που θα υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός.
  • Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης  και χειροτεχνίες. Τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης θα διεξαχθούν στο τμήμα εργοθεραπείας του κέντρου.
  • Κοινωνική υποστήριξη και ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο με:
  • Προγράμματα εξόδου και κοινωνικοποίησης (καφετέρια, μουσεία, εκθέσεις κτλ)
  • Συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.
  • Συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, επαφή με μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές μέσα από τις επισκέψεις και την πρακτική άσκηση αυτών στον χώρο του.
  • Παρακολούθηση  εξωτερικών δραστηριοτήτων   ψυχοκινητική – Σκοποβολή και Boccia  στις εγκαταστάσεις των ΣΕΦΑΑ.

Τα υποστηρικτικά προγράμματα που εμπλουτίζουν  το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των ωφελουμένων  είναι :

  • Τμήμα πληροφορικής
  • Καλλιτεχνικές Κατασκευές
  • Εκδρομές

τα οποία έχουν ως απώτερο σκοπό την  ψυχαγωγία των ωφελουμένων αλλά και την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας  και ικανοποίηση των βασικών αναγκών κοινωνικοποίησης  και της ενσωμάτωσης τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Διημέρευσης  Ημερήσιας Φροντίδας του ΠΕΡΠΑΤΩ είναι 09:00 π.μ  – 17:00 μ.μ.

Οι στόχοι λειτουργίας του Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ είναι 

  • Η προαγωγή της αυτονομίας και της ικανότητας αυτοφροντίδας μέσω της βελτίωσης της λειτουργικότητας, των ικανοτήτων και του δυναμικού των αναπήρων.
  • Η βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και η καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος.
  • Η ενθάρρυνση της κοινωνικής τους συμμετοχής σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου στην κοινότητα.
  • Η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των αναπήρων ατόμων σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ίδιου του ατόμου.
  • Η πρόληψη του ιδρυματισμού και του στιγματισμού των αναπήρων. 
  • Η μείωση του στίγματος και των διακρίσεων και η παροχή υποστήριξης για την κοινωνική ένταξη.
  • Η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων. 
  • Η υγιεινή, άνετη και ασφαλής διαμονή των αναπήρων.
  • Η ιατρική φροντίδα και η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική αγωγή κάθε ατόμου ανάλογα με τις ανάγκες του.
  • Η κατάλληλη ψυχαγωγία και η συμμετοχή κάθε ωφελούμενου σε κατάλληλες κοινωνικές εκδηλώσεις ανάλογα με τις επιθυμίες του. 

 

 

εσπα

 

 Κύκλος Εκπαίδευσης στην Ανεξάρτητη Διαβίωση Αναπήρων Ατόμων Also known as:

Κ.

Το ΚΕΑΔΑ λοιπόν είναι ένα κέντρο όπου εκπαιδεύει ανάπηρους ανθρώπους και όποιον/α τους βοηθά (αν χρειάζονται βοήθεια) στο να ζουν όσο πιο αυτόνομα γίνεται.

Λειτουργεί από το 2012, και ξεκίνησε με την πολύτιμη συνδρομή του ΙΣΝ.

Το ΚΕΑΔΑ στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Περπατώ στην Κομοτηνή· πιο συγκεκριμένα ο χώρος αποτελείται από δύο ορόφους με τρία δωμάτια στον κάθε όροφο που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 3-4 άτομα το κάθε ένα. Τα δωμάτια είναι προσβάσιμα σε άτομα με κινητική βλάβη, αλλά η αισθητική τους είναι λιτή μιας και το ΚΕΑΔΑ δε θέλει να γίνει χώρος που θα θέλει κάποιος/α να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και να «βολευτεί».

Σκοπός του ΚΕΑΔΑ είναι η αυτόνομη διαβίωση να είναι προοπτική κάθε ανθρώπου με κινητική βλάβη. Το να ζει κανείς αυτόνομα σημαίνει πως το άτομο βασίζει τα θέλω του σε καθημερινό επίπεδο στις δυνατότητες του ίδιου του του εαυτού χωρίς την πρωτοβουλία άλλων προσώπων.

Ο τρόπος που θέλει να λειτουργεί  το ΚΕΑΔΑ είναι ως ένα σημείο παροχής δεξιοτήτων και γνώσεων γύρω από την αυτόνομη διαβίωση για κάθε ενδιαφερόμενο/η ανάπηρο/η ή μη αλλά και ως βήμα μετά το κέντρο αποκατάστασης για ζητήματα που αποκτά το ανάπηρο άτομο με την κινητική του βλάβη και για τα θέλω που έχει ως προσωπικότητα. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνει να δώσει στα ανάπηρα άτομα την δυνατότητα επιλογής και ελέγχου μέσα στην ζωή και στην καθημερινότητα τους ούτως ώστε να αποφύγουν την ιδρυματοποίηση, είτε κατ’ οίκον είτε σε κάποια δομή.

Οι παροχές που μπορεί να λάβει ένας/μια εκπαιδευόμενος/η είναι ποικίλες και προσαρμόζονται ανάλογα με την βλάβη και τα θέλω του/της.

Εντός αυτών έγκειται η επαφή με Φυσίατρο, Κοινωνικό Λειτουργό, Εργοθεραπευτή, Φυσιοθεραπευτή, Γυμναστή, Ψυχολόγο, Νοσηλευτή, Ιατρό (, Ορθοπεδικό, Νευρολόγο, Ουρολόγο κ.ά.), άλλα Ανάπηρα Άτομα διαφορετικής, παρόμοιας ή και ίδιας βλάβης και Προσωπικούς Βοηθούς όπως και Χρήστες Προσωπικών Βοηθών.

Σε παράλληλο πλαίσιο μπορεί να πάρει κάποιος/α μια γεύση από δραστηριότητες κοινωνικού ή και αθλητικού ύφους. Για παράδειγμα, συνεδρίες υδροθεραπείας σε θάλασσα ή πισίνα, κανό-καγιάκ σε ποταμό, θάλασσα και λίμνη, καθιστό σκι σε χιόνι, την πλειοψηφία των παραολυμπιακών αθλημάτων, δραστηριότητες χορευτικές, θεατρικές, κινηματογραφικές, μουσικές και εικαστικές, χρήση χειρήλατου και φυσικά υπάρχει η ελευθερία για να περιηγηθεί κάποιος/α μες στην Κομοτηνή που θεωρείται μια από τις πιο φιλικές πόλεις για χρήστες/ριες αμαξιδίου στην Ελλάδα.

 

Από τον Αύγουστο  του 2018 και μετά το Κέντρο  λειτουργεί  με ίδιους πόρους  του Συλλόγου και μέσα από τις χρηματικές δωρεές   όπως της Visa για το 2018 ύψους 10.000,00€ και   τον Νοέμβριο του 2019 προστέθηκε η διάθεση του ποσού των 21.591,00€ από το Snf Run (Ο βραδινός αγώνας δρόμου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ/SNF). Λειτουργεί πλέον με προγραμματισμένα ατομικά ή ομαδικά γκρουπ αναπήρων.

 

 

 

NEWSLETTER