Ο Σύλλογος

Σύλλογος Περπατώ.

 

Αγαπητέ/ή επισκέπτη/ρια και λοιπά,

 

Σε ευχαριστούμε που βρίσκεσαι μαζί μας.

Εδώ θα μάθεις ποιος είναι ο Περπατώ, τι κάνει και γιατί. 

Αν σου φανεί ενδιαφέρον όλο αυτό μπορείς να μας βοηθήσεις και να μεγενθύνεις το έργο μας προσφέροντας ένα χέρι εθελοντικής βοήθειας,

μια συμβουλή,  μια δωρεά ή και οτιδήποτε μας φανεί χρήσιμο... από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο!

Ιστορία του Συλλόγου μας

Ο Σύλλογος Περπατώ ιδρύθηκε το 2002 από μια παρέα φίλων. Λεγεται Σύλλογος Αναπήρων Ατόμων με Κινητικό Περιορισμό και Φίλων ν. Ροδόπης.

Η προσθήκη περί «Φίλων» έγινε διότι ένας Σύλλογος χρειάζεται 20 ιδρυτικά μέλη αλλά τότε δεν μπορούσαμε να βρούμε 20 ανάπηρα άτομα οπότε αναζητήσαμε την λύση προσθέτοντας και φίλους.

 

Ο Περπατώ ιδρύθηκε με βασικό σκοπό του την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των αναπήρων ατόμων και την βελτίωση αυτών πρώτα στην Κομοτηνή, έπειτα στην Θράκη και τέλος στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ας είμαστε αισιόδοξοι/ες: και στον πλανήτη ολόκληρο.

Διεκδίκησε την βελτίωση της ζωής τους, και την βελτίωση των αστικών υποδομών. Συνέπλευσε με τον Σύλλογο τυφλών Ροδόπης «Ενόραση» τα πρώτα χρόνια επειδή τα δικαιώματα των αναπήρων δεν χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τις βλάβες τους.

Μαζί με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης κατάφερε να κάνει την Κομοτηνή πρότυπο προσβασιμότητας. Από σχολικές και πανεπιστημιακές μονάδες, έως δρόμους, πλατείες, παραλίες και νυχτερινά κέντρα.

Η πόλη είναι πλέον τόσο φιλική για έναν/μια χρήστη/ρια αμαξιδίου που ανάπηρα άτομα από την υπόλοιπη Ελλάδα μετακομίζουν στην Κομοτηνή.

Βέβαια, υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν, μα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα βήματα που έχουν γίνει.

 

Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί 300 μέλη και ένα δίκτυο 150 εθελοντών. Παράλληλα έχει αναλάβει την λειτουργία ενός ΚΔΗΦ από το 2019 με 21 σταθερούς εκπαιδευόμενους/ωφελούμενους και 10 εργαζόμενους.

 

Πριν να φτάσει σε αυτό το σημείο ο Περπατώ πρώτα έπρεπε να καταφέρει και:

•να ενταχθεί το 2003 στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδα Θράκη και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του τότε Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας

•να αποτελέσει το έναυσμα ώστε το 2005 να ιδρυθεί ο πλέον πετυχημένος ΑΣΑμεΑ Ηροδικος με διακεκριμένους αθλητές σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, με Παγκόσμια ρεκόρ και με την πρώτη και μοναδική ομάδα μπάσκετ με αμαξιδιο στην

•να γνωμοδοτηθεί, το 2011, από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ειδική πιστοποίηση του ως φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας του ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

•να λειτουργεί, από το 2012 πιλοτικά το Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης ως Κέντρο Εκπαίδευσης και Υποστήριξης αναπήρων ατόμων με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε κτίριο που παραχωρείται από τον Δήμο Κομοτηνής. Περισσότερα για το ΚΕΑΔΑ εδώ

 

 Για να μην μακρηγορήσουμε άλλο, θα θέλαμε να σημειώσουμε πως ο Περπατώ είναι ένας Σύλλογος ανεξάρτητος με θεμελιώδες χαρακτηριστικό την αλληλεγγύη προς ανάπηρα άτομα και μη, με κύρια αρχή την αντίληψη της αναπηρίας ως τον αποκλεισμό που μας επιβάλλεται από τα εμπόδια που τίθενται και με αδιαπραγμάτευτο στόχο μας το σύνολο των πολιτών οι οποίοι θα μπορούν να έχουν ισότιμες ευκαιρίες.

 

 

 

 

photo of a young man with a t shirt with the perpato logo on it photo of a young man who is a wheelchair user and he is on a van the photo was taken in 2005 photo of a man who is a wheelchair user and speaks using a mic. the photo is old (approximately 2002) photo of two men, one is a wheelchair user and the other one is standing, they are in greek president‘s house
Σκοπός

Από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του, ο σύλλογος "Περπατώ" αγωνίζεται για την ισότιμη συμμετοχή όσων ανθρώπων επιθυμούν να δρουν και να παρευρίσκονται στην εκάστοτε κοινότητα. Ο σκοπός αυτός συνεπάγεται με τη διεκδίκηση ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων αναπήρων και μη αναπήρων ανθρώπων όπως και με την άρση των αρχιτεκτονικών εμποδίων και των κοινωνικών διακρίσεων. 

Καθημερινά προσπαθούμε να μοιραστούμε με κάθε άνθρωπο που αλληλεπιδρά μαζί μας, την ιδέα ύπαρξης ομάδων, κοινοτήτων και συνόλων που δεν αφήνουν κανένα άτομο στο περιθώριο, εξαιτίας κάποιας βλάβης που το κάνει να διαφέρει.

Θεωρούμε υποχρέωσή και ευθύνη μας, την ανεμπόδιστη δημιουργία ευκαιριών ελεύθερης διαμόρφωσης και επιλογής του τρόπου ζωής του καθενός, ανεξαρτήτως οποιουδήποτε χαρακτηριστικού τον κάνει να διαφέρει.

Θα είμαστε παρόντες/ούσες για να διώχνουμε μαζί σας τους "κακούς λύκους" που συναντούμε. (βλ. το ποιηματάκι)

photo of a man who is a wheelchair user and he is on a bus which is accessible photo of a man who is disabled and he is riding a horse while supported by many people’s hands.
ΔΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου απαρτίζεται από 7 εκλεγμένα μέλη:

1. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης 
    Πρόεδρος

2. Σπύρος Νταντανίδης
    Αντιπρόεδρος 

3. Νιχάτ Χουσείν
    Γραμματέας

4. Αθανάσιος Μιμίκος
    Ταμίας

5.  Σταύρος Κιλέτσης
    Μέλος

6. Δημήτριος Καρυπίδης
    Μέλος 

7. Γρηγόριος Χρυσικός
    Μέλος

Το ποιηματάκι

«Περπατώ, περπατώ όταν ο λύκος δεν είναι εδώ» λέει ένα παραμύθι. Ωστόσο δεν υπάρχουν «κακοί λύκοι» μόνο στα παραμύθια, αλλά και στην πραγματικότητα. Ποιος είναι ο δικός μας κακός λύκος; Θα σας πω!

  • Περπατώ στους δρόμους όταν τα εμπόδια δεν είναι εδώ
  • Περπατώ στις δημόσιες υπηρεσίες όταν οι ράμπες είναι εδώ
  • Περπατώ στις τράπεζες, στα καφέ, στο θέατρο, στα γήπεδα, στα σχολεία, στα ταξί, στις δημόσιες συγκοινωνίες, στις παραλίες, στα κέντρα διασκέδασης, στα πανεπιστήμια, στις εκκλησίες, στα τεμένη και σε όλα τα μέρη που δικαιούμαι και θέλω να πάω όταν και αν είναι πράγματι προσβάσιμα
  • Περπατώ όταν περήφανα μακριά από τον οίκτο δίπλα σας περπατώ, 
  • Περπατώ όταν στις θέσεις πάρκινγκ βρίσκω χώρο να παρκάρω κι εγώ
  • Περπατώ όταν οι θέσεις εργασίας είναι κάτι πραγματικό
  • Περπατώ όταν έχω αμαξίδιο, βοήθημα ή μέλος πρόσθετο που 'ναι κατάλληλο για να προχωρώ
  • Περπατώ όταν ισότιμα με όλους σας μιλώ
  • Περπατώ άμα χωρίς τον φόβο του ιδρύματος μπορώ να κοιμηθώ
  • Περπατώ αν είμαι ελεύθερος κι ελεύθερη να επιλέγω πως θα ζω
     


Τελικά δεν περπατώ, όχι απλά γιατί δεν μπορώ, αλλά γιατί δεν με αφήνουν να Περπατώ!

Κάπως έτσι εμπνευστήκαμε το όνομα του Συλλόγου «Περπατω»  .Ο Σύλλογος «Περπατω» ιδρύθηκε τoν Σεπτέμβρη του 2002 από μία παρέα φίλων αναπήρων και μη, συγγενικών προσώπων και ανθρώπων που μόλις ειχαν γνωριστεί έχοντας κοινή την ιδέα για μία κοινωνία χωρίς εμπόδια ή αν θέλετε «κακούς λύκους» όπως λέει χαριτωμένα το ποιηματάκι μας. 
Από το 2002 μέχρι και σήμερα εξημερώνουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με σχετική επιτυχία τους «κακούς λύκους» της πραγματικότητάς μας. 

Καταστατικό

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

 

Του Συλλόγου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ – ΠΕΡΠΑΤΩ.

 

ΑΡΘΡΟ 1. Επωνυμία

Ιδρύεται σύλλογος με την επωνυμία ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ – ΠΕΡΠΑΤΩ.

 

ΑΡΘΡΟ 2. Έδρα

Έδρα του Συλλόγου είναι η πόλη της Κομοτηνής

 

ΑΡΘΡΟ 3. Σκοπός του Συλλόγου

Ο σκοπός του συλλόγου είναι κατ’ εξοχήν κοινωνικός και πολιτιστικός και συνίσταται:

1. Στην οργάνωση όλων των ατόμων με κινητικά προβλήματα σε ενιαίο νομικό πρόσωπο και εκφραστή της συλλογικής των βουλήσεως,

2. Στην μελέτη, προβολή, εισήγηση, προάσπιση και επίλυση των θεμάτων, προβλημάτων και ζητημάτων των ατόμων με κινητικά προβλήματα.

3. Στην σωματική, επαγγελματική, κοινωνική και οικονομική αποκατάσταση και γενικά προστασία αυτών με κρατικά εν γένει μέτρα, αλλά και με ιδιωτικά μέσα και ειδικούς νόμους που θεσπίζονται για την επίλυση τους από το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου επεξεργαζομένων ή και από τη Γενική Συνέλευση των μελών,

4. Στην υλική ενίσχυση και περίθαλψη, πνευματικά ανάπτυξη, κοινωνική προαγωγή και ηθική τόνωση των ατόμων με κινητικά προβλήματα και την παροχή εμπράκτου αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις,

5. Στην προστασία και εξασφάλιση των καλώς νοουμένων και νομίμων συμφερόντων των ατόμων με κινητικά προβλήματα.

6. Στην ενημέρωση των μελών σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, με την υγιεινή και την ασφάλεια τους καθώς και με την πρόληψη και αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.

7. Στην ανάπτυξη συνεργασίας με συλλόγους και παρεμφερείς οργανώσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού

8. Στην ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών του συλλόγου.

9. Στην οργάνωση ομιλιών. Σεμιναρίων, προβολής ταινιών με ιατρικό και αθλητικό περιεχόμενο, θεατρικών παραστάσεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων κ.ο.κ.

10. Στη συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και Οργανισμούς, οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Φορείς Αυτοδιοίκησης και η από κοινού προώθηση προγραμμάτων πληροφόρησης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης.

11. α) Στην η παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας προς τους πληθυσμούς αναπτυσσόμενων ή υπό μετάβαση χωρών, προκειμένου να μειωθεί η φτώχεια και να οικοδομηθεί η κοινωνικοοικονομική τους ανάπτυξη.

β) στην παροχή αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της ελληνικής επικράτειας και της Ε.Ε., ιδίως σε μειονοτικές ομάδες και σε πρόσφυγες καθώς και σε θύματα πολιτικής διακρίσεων και η αρωγή σε θύματα παράνομης διακινήσεως προσώπων με σκοπό την εμπορική και γενετήσια εκμετάλλευση.

γ) στην προαγωγή των δομών και του ανθρωπίνου δυναμικού των ελληνικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την διευκόλυνση της εμπλοκής τους και τη συμμετοχής τους σε προγράμματα αναλόγου περιεχομένου.

δ) στην προαγωγή της συνεργασίας των Ελλήνων πολιτών με τους πολίτες των αναπτυσσόμενων κρατών, με βάση τις αρχές της ασφάλειας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της αμοιβαίας ανάπτυξης.

ε) στην υποβοήθηση των φορέων διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας εντός Ελλάδος στη διαμόρφωση κατάλληλων προγραμμάτων και δομών στις υπό ανάπτυξη χώρες.

στ) στην προώθηση της έρευνας για το ρόλο των μη Κυβερνητικών Οργανισμών στην αναπτυξιακή διαδικασία παγκοσμίως.

ζ) στην προώθηση των νομικών δικαιωμάτων θυμάτων πολέμου και πολιτικών, κοινωνικών και πολεμικών συγκρούσεων και ειδικότερα παιδιών και γυναικών καθώς και αιχμαλώτων πολέμου.

 

ΑΡΘΡΟ 4.

Η επίτευξη του παραπάνω σκοπού επιδιώκεται με κάθε νόμιμο συντελεστικό προς τούτο μέσο, ιδιαίτερα δε

1) Με κατάλληλες ενέργειες, προτάσεις, διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς, για καθετί το οποίο έχει σχέση με προβλήματα, αιτήματα ή συμφέροντα των ατόμων με κινητικά προβλήματα.

2) Με τη χρησιμοποίηση όλων των μέσων δημοσιότητας προς διαφώτιση και συμπαράσταση του κοινού για ζητήματα των ατόμων με κινητικά προβλήματα.

3) Με την οργάνωση ομάδων εθελοντών για την αποδοχή και προαγωγή των ατόμων με κινητικά προβλήματα στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας.

4) Με την προώθηση του φίλαθλου πνεύματος, της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης των αθλητών με κινητικά προβλήματα με τη δημιουργία αθλητικού τμήματος.

5) Με την άμεση και καθολική συνεργασία με το ΔΠΘ, την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες για την υλοποίηση προσπελάσιμων οδών, πεζοδρομίων, εστιατορίων κ.α. χώρων ώστε τα μέλη του συλλόγου να καθίστανται ενεργοί πολίτες.

 

ΑΡΘΡΟ 5. Μέλη

Τα μέλη του Συλλόγου είναι τακτικά, επίτιμα και αρωγά.

Τακτικά μέλη του συλλόγου δύνανται να εγγραφούν όλοι ανεξαιρέτως φύλου οι εκ γενετής, νόσου, ατυχήματος ή άλλης οποιασδήποτε αιτίας έχοντες υποστεί ακρωτηριασμό ή παράλυση ή άλλη σοβαρή πάθηση των κάτω ή των άνω ή των άνω και κάτω άκρων ή ενός εξ’ αυτών καθώς και οι γονείς και κηδεμόνες των ανηλίκων που συγκεντρώνουν τις ως άνω προϋποθέσεις εφόσον αποδέχονται τους σκοπούς αυτού.

Τακτικά δε μέλη του συλλόγου, τα οποία όμως θα στερούνται του δικαιώματος ψήφου, μπορούν να γίνουν και άτομα με έχοντα κινητικά προβλήματα που θα αποδέχονται τους σκοπούς του και θα βοηθούν ηθικά και οικονομικά των επίτευξη των στόχων του.

Επίτιμα μέλη ανακηρύσσονται με απόφαση της Γ.Σ. των μελών ύστερα από πρόταση του ΔΣ, εκείνοι που έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην προώθηση των παραπάνω σκοπών.

Τα επίτιμα μέλη στερούνται του δικαιώματος συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις του συλλόγου με δικαίωμα ψήφου. Δεν έχουν το δικαίωμα «του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι», δεν στερούνται όμως του δικαιώματος συμμετοχής στις σχετικές συνεδριάσεις με δικαίωμα λόγου.

Αρωγά μέλη ανακηρύσσονται από την Γενική Συνέλευση των μελών ύστερα από πρόταση του ΔΣ, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ενισχύουν υλικά και ηθικά τους σκοπού του Συλλόγου.

Από τα μέλη του συλλόγου ( τακτικά, επίτιμα και αρωγά) δικαίωμα εκλογής και ψήφου έχουν μόνο τα τακτικά μέλη, τα οποία εκ γενετής, εξαιτίας νόσου, ατυχήματος ή άλλης οποιασδήποτε αιτίας έχουν υποστεί ακρωτηριασμό ή παράλυση ή άλλη σοβαρή πάθηση των κάτω άκρων ή των άνω ή των άνω και κάτω άκρων ή ενός εξ’ αυτών καθώς και οι γονείς και κηδεμόνες των ανηλίκων που συγκεντρώνουν τις ως άνω προϋποθέσεις.

Για να γίνει κάποιος μέλος του συλλόγου, πρέπει να υποβάλλει έγγραφη αίτηση προς το ΔΣ. Το ΔΣ μέσα σε ένα μήνα από την κατάθεση της αιτήσεως, αποφασίζει για την εγγραφή ή όχι του αιτούντα. Σε περίπτωση αρνητικής αποφάσεως, αποφασίζει η Γενική Συνέλευση των μελών, στην πρώτη μετά την αίτηση συνοδό της (τακτική ή έκτακτη) για την εγγραφή ή όχι. Κάθε μέλος του Συλλόγου έχει το δικαίωμα, μετά από έγγραφη του δήλωση προς το ΔΣ, να αποχωρεί οποτεδήποτε από το σύλλογο.

 

ΑΡΘΡΟ 6. Διαγραφή μελών

 

Η διαγραφή των μελών γίνεται όταν:

1. Το μέλος καθυστερεί αδικαιολόγητα τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τον Σύλλογο για δύο χρόνια και μετά από έγγραφη προειδοποίηση και νέα προθεσμία ενός μηνός, εάν το μέλος αδιαφορήσει να εκπληρώσει τις παραπάνω οικονομικές του υποχρεώσεις το ΔΣ μπορεί να προχωρήσει στη διαγραφή του. Το μέλος αυτό επανεγγράφεται αυτοδικαίως μόλις εκπληρώσει τις καθυστερούμενες συνδρομές του.

2. Το μέλος που επιθυμεί προσωπικά να διαγραφεί, μπορεί, αφού εκπληρώσει τις μέχρι τότε ταμειακές του υποχρεώσεις να υποβάλλει αίτηση διαγραφής προς το ΔΣ.

3.Το μέλος , το οποίο βλάπτει τους σκοπούς του συλλόγου, και δεν τηρεί τις διατάξεις του καταστατικού καθώς επίσης και τις αποφάσεις της Γ.Σ. και του Δ.Σ., διαγράφεται από το σύλλογο, με απόφαση του Δ.Σ, η οποία εγκρίνεται στην πρώτη μετά τη διαγραφή Γ.Σ.. Πριν τη διαγραφή του μέλους, καλείται αυτό υποχρεωτικά σε απολογία. Το μέλος που έχει διαγραφεί για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να ξαναγίνει μέλος του συλλόγου μετά από απόφαση της Γ.Σ. κατά πλειοψηφία.

 

ΑΡΘΡΟ 7. Δικαιώματα Μελών

 

Τα τακτικά μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Γ.Σ. του Συλλόγου εφ’ όσον έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Έχουν δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στα όργανα διοίκησης και εκπροσώπησης του Συλλόγου εφόσον είναι μέλη του Συλλόγου πριν από ένα (1) μήνα τουλάχιστον.

Τα μέλη υποχρεούνται να δραστηριοποιούνται για την υλοποίηση των σκοπών του Συλλόγου, να ελέγχουν τις πράξεις του Δ.Σ. και των Γ.Σ. του Συλλόγου.

 

ΑΡΘΡΟ 8. Υποχρεώσεις μελών

Τα μέλη του Συλλόγου υποχρεούνται:

  1. Να πειθαρχούν στις διατάξεις του καταστατικού και στις αποφάσεις του Δ.Σ. και της Γ.Σ.

  2. Να μετέχουν στις Γ.Σ., να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και να σέβονται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας.

  3. Να προσφέρουν πρόθυμα τις τυχόν ειδικές γνώσεις τους, την πείρα τους και την προσωπική τους δραστηριότητα όταν τους ζητηθεί από το Δ.Σ. και τη Γ.Σ. του συλλόγου.

  4. Κάθε μέλος του συλλόγου υποχρεούται να καταβάλλει στο ταμείο του συλλόγου:

  5. α) 5 Ευρώ για την εγγραφή του

β) 20 Ευρώ για την ετήσια εισφορά του

Με απόφαση του Δ.Σ. είναι δυνατό να αυξάνεται ή να μειώνεται το ποσό της εγγραφής και εισφοράς.

 

ΑΡΘΡΟ 9. Πόροι

 

Πόροι του συλλόγου είναι:

Α) τα δικαιώματα της εγγραφής και οι συνδρομές των τακτικών μελών

Β) Οι έκτακτες εισφορές των μελών που καταβάλλονται ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Γ) Οι εισφορές των αρωγών μελών

Δ) Οι κρατικές και κοινοτικές επιχορηγήσεις

Ε) Οι εισπράξεις από εκδηλώσεις, λαχειοφόρες αγορές και λοιπές παρόμοιες δραστηριότητες.

Στ) Οι δωρεές και οι κληρονομιές

Ζ) Κάθε άλλο έσοδο από νόμιμη αιτία

Το Δ.Σ. ανακηρύσσει δωρητές του συλλόγου αυτούς που προσφέρουν σε αυτόν χρήματα ή αντικείμενα συγκεντρωμένα, άνω των 1500 ευρώ και ευεργέτες εκείνους που προσφέρουν άνω των 3000 ευρώ.

 

ΑΡΘΡΟ 10. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Τα καταστατικά όργανα του συλλόγου είναι:

  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο

  2. Η Γενική Συνέλευση

  3. Η Ελεγκτική Επιτροπή

 

ΑΡΘΡΟ 11. Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο σύλλογος διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Το ΔΣ εκλέγεται από την ετήσια τακτική ΓΣ του Συλλόγου. Το μέλος που πλειοψηφεί κατά τις αρχαιρεσίες συγκαλεί εντός των δέκα ημερών όλους τους εκλεγέντες, στην πρώτη τους συνεδρίαση, και συγκροτούνται σε σώμα με Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα, Ταμία, Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων και 2 Συμβούλους. Τα τέσσερα από τα επτά μέλη του ΔΣ πρέπει να είναι άτομα με κινητικά προβλήματα ή γονείς ή κηδεμόνες ανηλίκων ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Ο αριθμός των αναπληρωματικών μελών ορίζεται σε τρία που αναπληρώνουν τα παραπάνω τακτικά, όταν αυτά απουσιάζουν για λόγους ασθένειας ή για άλλη δικαιολογημένη αιτία.

Η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του ΔΣ στα αξιώματα είναι μυστική.

Μετά την συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. και σε ειδική συνεδρίαση του γίνεται η παράδοση της διοίκησης από το απερχόμενο στο νέο Δ.Σ..

 

ΑΡΘΡΟ 12. Συνεδριάσεις του ΔΣ

 

Το ΔΣ συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά κάθε μήνα τακτικά και έκτακτα όταν το ζητήσει ο Πρόεδρος ή τέσσερα τουλάχιστον μέλη.

Για τις έκτακτες συνεδριάσεις απαιτείται έγγραφες προσκλήσεις που στέλνονται τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από την συνεδρίαση και περιλαμβάνουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Η ημερήσια διάταξη καταρτίζεται με την συνεργασία του Προέδρου και του Γραμματέα ο οποίος και αποστέλλει τις προσκλήσεις.

Το ΔΣ ευρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται τέσσερα τουλάχιστον μέλη του, μεταξύ των οποίων υποχρεωτικά ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και σε περίπτωση ισοψηφίας λογίζεται διπλή η ψήφος του Προέδρου.

Σε περίπτωση αδικαιολόγητης αποχώρησης ή αποχής από τέσσερις στη σειρά τακτικές συνεδριάσεις, μέλος του ΔΣ αντικαθίσταται με απόφαση του ΔΣ από τον πρώτο αναπληρωματικό Σύμβουλο. Σε περίπτωση όμως δικαιολογημένης απουσίας από ένα μήνα, αντικαθίστανται αυτό προσωρινά από αναπληρωματικό μέλος μέχρι την επάνοδο του μέλους που απουσιάζει, εφόσον κατά την κρίση του ΔΣ είναι απαραίτητη η αναπλήρωση αυτή. Η απουσία όμως αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά σε καμία περίπτωση τους έξι μήνες.

Τα μέλη του ΔΣ είναι άμισθα.

Σερ εξαιρετικές όμως περιπτώσεις μπορεί να καταβληθούν έξοδα παράστασης και οδοιπορικά.

 

ΑΡΘΡΟ 13. Καθήκοντα – Αρμοδιότητες του ΔΣ

 

Το ΔΣ αποφασίζει σχετικά για κάθε θέμα και υπόθεση του Συλλόγου που αφορά στη διοίκηση του και στη διαχείριση της περιουσίας του, πλην της ακίνητης περιουσίας του, για την οποία αρμόδια είναι η ΓΣ καθώς και στις υποθέσεις εκείνες που υπάγονται στην αρμοδιότητα της ΓΣ.

Φροντίζει για την τήρηση του καταστατικού, την υλοποίηση των αποφάσεων όλων των οργάνων του Συλλόγου, προγραμματίζει τις τακτικές και έκτακτε ΓΣ, υποβάλλει στις ΓΣ απολογισμό, ενημερώνει τα μέλη και γενικά μεριμνά για την προώθηση και υλοποίηση των σκοπών του Συλλόγου.

Το ΔΣ έχει το δικαίωμα, σε περίπτωση παρεμβάσεων, να επιβάλλει τις ακόλουθες ποινές στα μέλη του.

Α) έγγραφη επίπληξη

Β) επιβολή προστίμου

Γ) προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του

Δ) προσωρινή διαγραφή μέχρι και έξι μήνες

Ε) οριστική διαγραφή

Καμία ποινή δεν επιβάλλεται χωρίς προηγούμενη έγγραφη κλήση για απολογία, που πρέπει να σταλεί στο μέλος που αφορά με συστημένη επιστολή, δέκα ημέρες πριν από την ημερομηνία απολογίας.

Οι ποινές της προσωρινής ή οριστικής διαγραφής εκτελούνται μόνο μετά την έγκριση τους από την ΓΣ.

Το ΔΣ για την καλύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση και επιτυχία του σκοπού του μπορεί να ορίζει επιτροπές από τα μέλη του στις οποίες προεδρεύει κάποιος από τα μέλη του.

Το ΔΣ είναι υποχρεωμένο να τηρεί και να φυλάττει τα εξής βιβλία:

  1. Πρωτόκολλο αλληλογραφία

  2. Βιβλίο μητρώου μελών

  3. Βιβλίο πρακτικών ΓΣ

  4. Βιβλίο πρακτικών ΔΣ

  5. Βιβλίο εκθέσεων ελεγκτικής επιτροπής

  6. Διπλότυπα εισπράξεων και εντάλματα πληρωμών

ΑΡΘΡΟ 14. Πρόεδρος του ΔΣ.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ διευθύνει τις συνεδριάσεις του ΔΣ , ευθύνεται για την καλή του λειτουργία και εκπροσωπεί τον Σύλλογο ενώπιον κάθε αρχής και στις σχέσεις του Συλλόγου με οποιονδήποτε τρίτο εφ’ όσον δεν υπάρχει αντίθετη απόφαση του ΔΣ.

Υπογράφει μαζί με τον Γραμματέα; Κάθε έγγραφο ή πιστοποιητικό που εκδίδεται από τον Σύλλογο καθώς και τα εντάλματα πληρωμών.

Τον πρόεδρο απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει στα καθήκοντα του ο Αντιπρόεδρος.

Ο Πρόεδρος μπορεί να αναθέσει στον Αντιπρόεδρο την μόνιμη ή πρόσκαιρη εκπλήρωση μέρους των καθηκόντων του, ανακοινώνοντας αυτό προς το ΔΣ.

ΑΡΘΡΟ 15. Γραμματέας του Συλλόγου

 

Ο Γραμματέας ευθύνεται για την τήρηση των βιβλίων του Συλλόγου, την σύνταξη των πρακτικών και των εγγράφων του Συλλόγου, τη φύλαξη του αρχείου, του μητρώου μελών και της σφραγίδας, την διεκπεραίωση της αλληλογραφίας και για την τάξη του γραφείου.

Τον γραμματέα, απόντα ή κωλυόμενο, αναπληρώνει άλλο μέλος του ΔΣ, εκτός του Προέδρου που ορίζεται από αυτό.

 

ΑΡΘΡΟ 16. Ταμίας του Συλλόγου

 

Ο Ταμίας τηρεί το βιβλίο ταμείου, επιμελείται την είσπραξη των συνδρομών των μελών ή άλλων οφειλών προς το Σύλλογο, την διαχείριση και φύλαξη της περιουσίας και των χρημάτων του και συντάσσει τον οικονομικό απολογισμό.

Ο Ταμίας υποχρεούται να καταθέτει σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του ΔΣ στο όνομα του Συλλόγου, τα εισπραττόμενα χρήματα με εξαίρεση ένα ποσό, το οποίο καθορίζεται κάθε φορά, από το ΔΣ ανάλογα με τις προβλεπόμενες τρέχουσες ανάγκες.

Ο Πρόεδρος και ο Ταμίας έχουν ο καθένας ξεχωριστά το δικαίωμα να πραγματοποιούν αναλήψεις από τις καταθέσεις, ύστερα από ειδική απόφαση του ΔΣ. Το δικαίωμα αναλήψεων και καταθέσεων μπορεί με ειδική απόφαση του ΔΣ να αποκτήσει και άλλο μέλος του ΔΣ, εκτός από τον Πρόεδρο και τον Ταμία.

Τον Ταμία, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, τον αναπληρώνει άλλο μέλος του Δ.Σ, εκτός του Προέδρου και του Γραμματέα.

 

ΑΡΘΡΟ 17. Διαγραφή – Αντικατάσταση μέλους του ΔΣ

 

Λόγοι διαγραφής μέλους του ΔΣ είναι η αδικαιολόγητη απουσία του από τρείς (3) συνεχείς τακτικές συνεδριάσεις του οργάνου, η παραίτηση και η ανωτέρα βία.

Η αντικατάσταση γίνεται από τα αναπληρωματικά μέλη.

Το ΔΣ αποφασίζει, αν το κρίνει σκόπιμο για την ανακατανομή των αξιωμάτων.

 

ΑΡΘΡΟ 18. Ελεγκτική Επιτροπή ( Ε.Ε )

 

Η Ε.Ε. είναι τριμελής και έχει ταυτόχρονη θητεία με το ΔΣ, τα δε μέλη είναι άμισθα.

Συγκροτείται σε σώμα με Πρόεδρο και Γραμματέα όπως το ΔΣ.

Η Ε.Ε. διενεργεί οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στο ΔΣ τουλάχιστον κάθε χρόνο πριν από την ετήσια ΓΣ στην οποία ανακοινώνει την σχετική έκθεση ελέγχου.

Η Ε.Ε. βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα, όταν είναι παρόντα δύο (2) τουλάχιστον από τα τρία τακτικά της μέλη. Οι αποφάσεις παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

 

ΑΡΘΡΟ 19. Σύγκλιση ΓΣ – Έναρξη εργασιών ΔΣ – Τρόπος λήψης αποφάσεων.

 

Η ΓΣ αποτελεί το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο του Συλλόγου.

Οι τακτικές ΓΣ συνέρχονται κάθε χρόνο, το πρώτο τρίμηνο του ημερολογιακού έτους, με ευθύνη του ΔΣ.

Οι έκτακτες ΓΣ συνέρχονται όταν αποφασίζει το ΔΣ ή το ζητά εγγράφως από το ΔΣ το ¼ των εγγεγραμμένων μελών και θα πρέπει να αναγράφονται στην αίτηση τα θέματα που θα συζητηθούν, το δε ΔΣ είναι υποχρεωμένο να συγκαλεί τη ΓΣ μέσα σε δεκαπέντε ημέρες (15) από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Σε όλες τις περιπτώσεις η πρόσκληση για τη ΓΣ στέλνεται ταχυδρομικά προς τα μέλη και αναρτάται στην είσοδο των γραφείων του Συλλόγου. Η πρόσκληση περιλαμβάνει τον ακριβή τόπο και χρόνο της ΓΣ και υα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Η Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίσταται το ήμισυ τουλάχιστον των εγγεγραμμένων και ταμειακά τακτοποιημένων μελών του. Σε περίπτωση με απαρτίας η ΓΣ συνέρχεται μετά από μία εβδομάδα στον ίδιο τόπο και χρόνο χωρίς άλλη ειδοποίηση. Στην περίπτωση αυτή επιτυγχάνεται απαρτία με την παρουσία του ¼ τουλάχιστον των εγγεγραμμένων και οικονομικά εντάξει μελών του. Εάν και πάλι δεν επιτευχθεί απαρτία η ΓΣ ματαιώνεται και το ΔΣ αποφασίζει για τη σύγκλιση νέας ΓΣ.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης καθορίζει το ΔΣ ή προτείνονται εγγράφως από τουλάχιστον το 1/10 των εγγεγραμμένων μελών του Συλλόγου και τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες προ της ΓΣ. Η πρόσκληση για την ΓΣ ταχυδρομείται προς τα μέλη τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν.

Η ημερήσια διάταξη των τακτικών ΓΣ περιλαμβάνει υποχρεωτικά τα εξής θέματα:

1. Απολογισμό πεπραγμένων παρελθόντος έτους.

2. Οικονομικό Απολογισμό

3. Ανακοίνωση έκθεση της Ε.Ε.

4. Αρχαιρεσίες, κάθε τρίτο έτος

Ο Πρόεδρος του ΔΣ αφού διαπιστώνει την ύπαρξη απαρτίας με βάση την κατάσταση των μελών και τους παρόντες, κηρύσσει την έναρξη των εργασιών της ΓΣ και την καλεί να εκλέξει τον Πρόεδρο της, ο οποίος θα διευθύνει τις εργασίες της και έναν ή δύο πρακτικογράφους για την τήρηση των πρακτικών.

Ο Πρόεδρος της ΓΣ αναγιγνώσκει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και καλεί τα μέλη για τυχόν υποβολή θεμάτων εκτός της ημερήσιας διάταξης. Τα θέματα αυτά, εάν τα δεχθεί η ΓΣ συζητούνται τελευταία και πριν τις αρχαιρεσίες εάν υπάρχουν.

Για όλα τα θέματα η ΓΣ αποφασίζει κατά πλειοψηφία των παρόντων με φανερή ψηφοφορία.

Μυστική ψηφοφορία μπορεί να γίνει για οποιοδήποτε θέμα κρίνει η ίδια η ΓΣ.

Ειδικά για τη διάλυση του Συλλόγου, την ανάκληση προσώπων ή οργάνων της διοίκησης και την τροποποίηση του καταστατικού απαιτείται η παρουσία, κατά την ψηφοφορία, του ημίσεως τουλάχιστον των εγγεγραμμένων μελών και η πλειοψηφία των ¾ των παρόντων.

 

ΑΡΘΡΟ 20. Αρχαιρεσίες, Εφορευτική Επιτροπή, Ψηφοφορία

Οι αρχαιρεσίες διενεργούνται κάθε τρία (3) χρόνια στην τακτική ΓΣ και αναδεικνύουν για την επόμενη τριετία τα μέλη του ΔΣ, τα μέλη της Ε.Ε.

Οι αρχαιρεσίες διενεργούνται από τριμελή εφορευτική επιτροπή που εκλέγει η ΓΣ.

Πριν την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής ο Πρόεδρος της ΓΣ καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν δηλώσεις υποψηφιότητας τις οποίες και ανακοινώνει στην ΓΣ.

Η εφορευτική επιτροπή αφού παραλάβει από τον Πρόεδρο της ΓΣ την κατάσταση των μελών της και τις δηλώσεις υποψηφιοτήτων, καταρτίζει το ψηφοδέλτιο, το τυπώνει σε επαρκή αριθμό και αρχίζει ψηφοφορία η οποία και τελειώνει σε μία ώρα από την έναρξη της εκτός εάν η εφορευτική επιτροπή αποφασίσει την παράτασή της.

Οι υποψήφιοι αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο κατ’ αλφαβητική σειρά πρώτα για το ΔΣ , μετά για την Ε.Ε.

Εάν δεν είναι δυνατή η τύπωση ψηφοδελτίων η αναπαραγωγή γίνεται με άλλον τρόπο που θα εξασφαλίζει όμως το απόρρητο και την ομοιομορφία.. Κάθε ψηφοφόρος μπορεί να εκφράσει την προτίμηση του με αριθμό σταυρών όσοι και οι εκλεγόμενοι. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας η Ε.Ε. διενεργεί τη διαλογή των ψηφοδελτίων, την ανακήρυξη των επιτυχόντων και των αναπληρωματικών, την κλήρωση σε περίπτωση ισοψηφίας συντάσσει το σχετικό πρακτικό και το παραδίδει στον Πρόεδρο της ΓΣ.

ΑΡΘΡΟ 21. Σφραγίδα

Η σφραγίδα του συλλόγου είναι στρογγυλή και φέρει στην περιφέρεια της την επωνυμία του συλλόγου και στο μέσον το έτος ίδρυσης του.

ΑΡΘΡΟ 22. Διάλυση του Συλλόγου

Ο Σύλλογος μπορεί να διαλυθεί μετά από απόφαση της ΓΣ των μελών που παίρνεται με πλειοψηφία των ¾ των παρόντων μελών και βρίσκεται σε απαρτία, αποτελούμενη από το ½ των τακτικών και ταμειακά εντάξει μελών.

Επίσης ο Σύλλογος διαλύεται σε όσες περιπτώσεις ορίζει ο νόμος.

Σε περίπτωση διάλυσης του συλλόγου η απόφαση της διάλυσης πρέπει να προβλέπει και την τύχη της περιουσίας του συλλόγου.

ΑΡΘΡΟ 23. Τελική Διάταξη

 

Για ότι δεν προβλέπεται από το καταστατικό αυτό η ΓΣ του συλλόγου ή ρυθμίζεται σύμφωνα με τον Α.Κ. και τους νόμους του Κράτους.

Ο Σύλλογος μπορεί να γίνει μέλος Διεθνών Οργανώσεων πάλι με απόφαση του ΔΣ που πρέπει να επικυρωθεί από την πρώτη μετά την απόφαση ΓΣ.

Το καταστατικό αυτό αποτελείται από 23 άρθρα και εγκρίθηκε κατά άρθρο και στο σύνολο του από τα ιδρυτικά μέλη κατά την συνεδρίαση τους στις 3 -11 – 2006 και θα ισχύει από την ημέρα της έγκρισης του από το αρμόδιο Δικαστήριο.

ΑΡΙΘΜΟΣ 513/2002

 

Καταχωρήθηκε σήμερα η αναγνώριση στο βιβλίο Σωματείων του Πρωτοδικείου Ροδόπης σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 105/2006 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης.

Κομοτηνή 2 Ιουνίου 2006

Η Γραμματέας

 

 

Γεωργία Ψάλτου

 

 

 

 

 

 

 

Καταστατικό Συλλόγου Περπατώ

 

Οργανόγραμμα

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε το Οργανόγραμμα του Συλλόγου μας.

Οι εγκαταστάσεις μας
εικονα κτηριου εικονα κτηριου εικονα κτηριου εικονα κτηριου εικονα κτηριου

NEWSLETTER