28/02/2013
Στο πλευρό του ΠΕΡΠΑΤΩ ο Ελληνικός Στρατός
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά του Ελληνικού Στρατού στην τοππική κοινωνία της Θράκης, η οποία πολλές φορές  είναι αφανής.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ενίσχυση του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ, και κατ΄ επέκταση των ατόμων με κινητική αναπηρία που αυτός εξυπηρετεί, αφού από τις 15 Δεκεμβρίου 2011 ο Ελληνικός Στρατός και συγκεκριμένα η XXI Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία δίνει οδηγό, κάθε μήνα από διαφορετική μονάδα, ο οποίος απο τις 7 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι οδηγεί το βανάκι του Συλλόγου, εκτελώντας όλα τα δρομολόγια που εξυπηρετούν άτομα με κινητικά προβλήματα.
Μέχρι τότε σημειώνει η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου κα Βασιλική Χατζοπούλου, τα δρομολόγια γίνονταν μόνο από εθελοντές και κατά διαστήματα από κάποιους εργαζόμενους που Σύλλογος είχε μέσω ΟΑΕΔ.
Από τότε που ξεκίνησε ο οδηγός του Στρατού, δίνοντας μια σταθερότητα στα ωράρια, αυξήθηκαν και οι εξυπηρετούμενοι.
"Τα δρομολόγια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, σε σημείο που να μην χωράει πλέον άλλο δρομολόγιο στα πρωινά διοτί πλέον είναι σταθερός οπότε ξέρουμε οτι δεν χρειάζεται να ψάχνουμε συνεχώε και για αυτό είναι πολύ σημαντική η προσφορά του Στρατού" σημείωσε.
Πολλαπλά δρομολόγια για την εξυπηρέτηση περίπου 20 ατόμων
Να σημειωθεί ότι στα πρωινά δρομολόγια εξυπηρετούνται περίπου 20 άτομα καθημερινά, ενώ αυτά γίνονται από το χώρο κατοικίας τους προς τον χώρο εργασίας, από το χώρο κατοικίας προς τον χώρο εκπαίδευσης, για τις φυσιοθεραπείες του, για την αποκατάσταση στο νερό και να στο ενδιάμεσο προκύψουν και άλλες δράσεις, όπως και να χρειαστεί κάποιος να πάει στον ασφαλιστικό του φορέα γίνεται η ανάλογη μεταφορά ενώ κάποιες μεταφορές γίνονται και προς την αιμοκάθαρση του νοσοκομείου.
"Το δύσκολο πλέον είναι ότι τα δρομολόγια είναι προγραμματισμένα  στο δεκάλεπτο, με διαφορά ενός δεκάλεπτου καθυστέρησης οπότε δυσκολεύουν και τον οδηγό έτσι αλλά προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όσο γίνεται περισσότερο κόσμο" σημείωσε η κα Χατζοπούλου.
Αξίζει να σημειωθεί οτι μέχρι τώρα όλοι οι οδηγοί που έχουν περάσει από τον ΠΕΡΠΑΤΩ έχουν επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά, ενώ πολλοί δένονται συναισθηματικά με τα μέλη τα οποία τους εμπιστεύονται αφού  η ματαφορά τους αφορά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας τους.
Μάλιστα τόνισε η κα Χατζοπούλου πολλοί οδηγοί παραμένουν εθελοντές και συνεργάζονται με το Σύλλογο ακόμα και όταν ολοκληρώσουν τον μήνα τους στην μεταφορά.
Σημαντική η αίσθηση της προσφοράς
Αυτό το μήνα οδηγός είναι ο Παύλος Παπαδόπουλος, από την 140 ΑΚ Μοίρα Μέσου Πυροβολικού, οποίος έχει έρθει για δεύτερη φορά οδηγός στο Σύλλογο μέσα σε ένα χρόνο.
Ο ίδιος σημείωσε οτι η εμπειρία ήταν ιδιαίτερα θετική, αφού έμαθε πάρα πολλά πράγματα μέσα από τον χώρο της κινητικής αναπηρίας που ήταν άγνωστα. Μάλιστα έχει αναπτύξει ιδιαίτερα καλή σχέση με τα μέλη του Συλλόγου τα οποία είναι ιδαίτερα ευγενικά και η προσφορά μέσω της εργασίας του σε αυτό το κομμάτι της μεταφοράς των ατόμων με αναπηρία του δίνει ιδιαίτερη χαρά.
Ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε ότι όπως για όλους τους οδηγούς σε αυτό τον τομέα, η αρχή ήταν δύσκολη, αφού λίγοι έχουν έρθει σε επαφή μεάτομα με κινητική αναπηρία και σίγουρα υπάρχει ο φόβος μην κάνουν κάτι λάθος, μήπως κάτι πάει στραβά. Επίσης πάντα προσπαθούν να  κάνουν τα δρομολόγια στην ώρα τους, ώστε να μην καθυστερούν τα άτομα με αναπηρία, ωστόσο η ανταπόκριση  και το ευχαριστώ που ακούν απο τα άτομα που μεταφέρουν τους ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό.
Το demo  του Κέντρου ΕΚπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης αύξησε τα δρομολόγια 
Αξίζει να σημειωθεί πως τα δρομολόγια έχουν αυξηθεί γιατί πλέον θα εξυπηρετούνται και τα άτομα με κινητική αναπηρία που θα έρχονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης που ξεκίνησε δοκιμαστικά τη λειτουργία  του την περασμένη Δευτέρα.Στη δοκιμαστική λειτουργία συμμετέχουν 6 άτομα από διάφορα μέρη, από Σέρρες, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γερμανία, Ξάνθη. Οι συγκεκριμένοι είναι ήδη εκπαιδευμένοθ και ήρθαν να κάνουν παρατηρήσεις αν χρειάζονται κάποιες αλλαγές στα δωμάτια, στο πρόγραμμα που έχει φτιάξει το προσωπικό, με τις εντυπώσεις να είναι εν γένει θετικές. 
Από την επόμενη Δευτέρα όμως που τελειώνει το demo και ξεκινάνε να έρχονται κανονικά οι αιτούντες θα κριθεί ανάλογα με την περίπτωση για πόσο καιρό θα μπορούν να μένουν, να εκπαιδευτούν για να φύγουν, που μπορεί να διαρκέσει από μια εβδομάδα μέχρι ένα μήνα ανάλογα με την εκπαίδευση τους την κατάσταση τους.
Όπως τονίζει η κα Χατζοπούλου, υπάρχουν ήδη αιτούντες που έχουν βρει το Σύλλογο μέσω της ιστοσελίδας τους που είναι www.perpato.gr και www.keada.gr, ενώ στην πορεία ελπίζουν οτι θα αρχίσει να κυκλοφορέι ω νέο γιατί είναι το μοναδικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ελλάδα για τα άτομα που έχουν τελειώσει την αποκατάσταση τους και έρχονται να εκπαιδευτούν για την αυτονομία τους.

Πηγή:http://www.eleftherovima.gr