09/09/2015
Αυλαία για τη "ΜΑΣΚΑ"
Με μία πρόβα επί σκηνής στην Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης έπεσε η αυλαία του πρώτου από τα τρία μέρη του  σεμιναρίου 'Η ΜΑΣΚΑ-DIE MASKE', το οποίο φιλοξενήθηκε από τις 30/08 μέχρι τις 06/09 στην Κομοτηνή από τον Σύλλογο 'ΠΕΡΠΑΤΩ' και το Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Α.μεΑ.(στο οποίο φιλοξενήθηκαν οι συμμετέχοντες).

Nέοι άνθρωποι, με ή χωρίς κινητικά προβλήματα, από την Ελλάδα και τη Γερμανία, ένωσαν τις δημιουργικές τους ανησυχίες μέσα από χορο-θεατρικά, εικαστικά εργαστήρια και επιλεγμένες συλλογικές δράσεις σε φυσικά και ιστορικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής της Θράκης: 
  • Οι συμμετέχοντες συνδύασαν πεζοπορία και βιωματικό εργαστήριο στο δάσος Νυμφαίας και ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους με πικ νικ.
  • Οι νέοι επιβιβάστηκαν στο τρένο από το σιδηροδρομικό σταθμό Τοξοτών και απόλαυσαν την καταπράσινη διαδρομή μέχρι τη Σταυρούπολη. Από εκεί, επέστρεψαν πάλι πίσω στους Τοξότες μέσω του ποταμού Νέστου με κανό και καγιάκ. 
  • Επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, όπου και ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο κα Νάγια Δαλακούρα και ενημερώθηκαν για την ιστορία της περιοχής από τον αντιδήμαρχο του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών κο Δαγλή Φικρέτ και τον ειδικό σύμβουλο του δημάρχου κο Αθανάσιο Αντωνίου. Στη συνέχεια ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο στην κεντρική πλατεία της Μαρώνειας και η επίσκεψη στην περιοχή έκλεισε με  μία βουτιά στην παραλία Κρυονερίου.
  • Παρακολούθηση βιωματικών εργαστηρίων που περιελάμβαναν ασκήσεις θεάτρου, χορού και εικαστικών υπό την εποπτεία της κας Έλενας Κατσιαβάρα (καθηγήτρια εικαστικών τεχνών) και της κας Φωτεινής Παπαδοπούλου (χορογράφος).
Το θέμα που αποτέλεσε βασικό άξονα των βιωματικών εργαστηρίων ήταν ο προβληματισμός γύρω από τα φαινόμενα αποκλεισμού και ρατσισμού. Στον αντίποδα αυτών των προβληματισμών, προσανατολισμός του προγράμματος 'Η ΜΑΣΚΑ-DIE MASKE' ήταν το πρότυπο μιας κοινωνίας ενσωμάτωσης με εφαρμογή των αρχών των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών. Πειραματιζόμενοι με ποικίλα καλλιτεχνικά μέσα, όπως η κίνηση, ο λόγος και τα εικαστικά, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους πάνω στο θέμα του προγράμματος και να βιώσουν το δημιουργικό δυναμικό της ομαδικότητητας που σέβεται το άτομο και την ποικιλομορφία.

Τη σκυτάλη πλέον παίρνουν η πόλη της Κέρκυρας και αργότερα η Κολωνία, οι οποίες θα φιλοξενήσουν το δεύτερο και τρίτο μέρος αντίστοιχα του προγράμματος αυτού.
 
Το σεμινάριο 'Η ΜΑΣΚΑ-DIE MASKE' χρηματοδοτείται από το ίδρυμα EVZ μέσω του πργράμματος 'EUROPEANS FOR PEACE' και συνδιοργανωτές του είναι η Ομάδα Πρωτοβουλίας του Ελληνικού Πολιτισμού στη Γερμανία «Π.Ο.Π.», το Διαπολιτισμικό Δίκτυο Νεολαίας 'Wilde Rose' της Ομοσπονδίας Γερμανών Προσκόπων (BDP), η Ένωση για Διεθνή Προγράμματα Νέων 'AGIP Unna' και ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης 'ΠΕΡΠΑΤΩ'.