29/07/2014
Παρουσίαση του EKSO BIONICS
Την Τετάρτη 15/07/2014 πραγματοποιήθηκε  στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ»  παρουσίαση του εξωσκελετικού συστήματος ρομποτικής βάδισης EKSO GT από την εταιρεία Ostracon (http://www.Ostraconmed.com) η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας και αποτελεί αποκλειστικό αντιπρόσωπο της EKSO BIONICS σε Ελλάδα και Κύπρο.  
 
Οι κ.κ.  Andy Hayes, Managing Director και Barry Richards, Clinical Director - EKSO BIONICS™ Europe και Νικόλας Μαλίζος και Βασίλης Πρωτόπαππας 
της εταιρείας Ostracon  επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» για να παρουσιάσουν το  εξωσκελετικό σύστημα ρομποτικής βάδισης.
 
Το EKSO GT χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο σε άτομα με ΚΝΜ, ΑΕΕ, MS, και αποτελεί φερόμενο εξωσκελετικό σύστημα (wearable robotic suit) βάδισης. Δρα αυτόνομα ως θεραπευτικό εργαλείο προσφέροντας όλα τα οφέλη της ορθοστάτισης και βάδισης. Επίσης, το EKSO GT με τη λειτουργία κυμαινούμενης υποβοήθησης του χρήστη (Variable Assist) αποτελεί σήμερα την επιτομή, παγκοσμίως, των ρομποτικών συστημάτων νευρολογικής αποκατάστασης καθώς μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο επανεκπαίδευσης βάδισης. Αποτελεί  θεραπευτικό μέσο στα πλαίσια των υπηρεσιών που προσφέρουν τα Κέντρα Αποκατάστασης σε όλον τον κόσμο με προοπτικές τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει υποστηρικτική τεχνολογία για τον ίδιο τον χρήστη στην καθημερινότητα του.
 
Είναι ένα σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό στρατό, προκειμένου οι άνδρες να μπορούν να μεταφέρουν πεζοί μεγάλο βάρος και σε μεγάλες αποστάσεις. Αργότερα η τεχνολογία αξιοποιήθηκε για θεραπευτικούς λόγους. Ο τύπος της συγκεκριμένης συσκευής κατασκευάστηκε στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ και υπάρχει εμπορικά διαθέσιμο εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ ερευνητικά εδώ και δεκαετίες. Αυτή είναι η ιστορία του «ρομποτικού κουστουμιού» με το οποίο άτομα με κινητική αναπηρία, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να σταθούν και να περπατήσουν.
Έχει βάρος περίπου 23 κιλών αλλά το βάρος δεν φέρεται από το χρήστη και συνεπώς δεν είναι αισθητό, ενώ λειτουργεί με μπαταρίες που προσφέρουν αυτονομία έως 6 ώρες η καθεμία. Μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε σωματότυπο ενήλικα ανθρώπου καλύπτοντας ύψη από 1.55 μ. έως 1.90 και βάρος έως 100 κιλά.

Σκοπός είναι όσοι μπορούν να εκπαιδευτούν στη βάδιση τους να το κάνουν με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος, ενώ όσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα εξαιτίας της αναπηρίας τους, να βοηθηθούν για να κινητοποιήσουν τα άκρα τους. «Το σημαντικότερο είναι ότι για να καταφέρει όλα αυτά τα πράγματα, η συσκευή διαβάζει 500 φορές το δευτερόλεπτο την κίνηση του κάθε μέλους και της κάθε πλευράς και έτσι λοιπόν «προβλέπει» πόσο πρέπει να βοηθήσει τον χρήστη». Αυτά ανέφερε κατά την παρουσίαση ο κ. Βασίλης Πρωτόπαππας, υπεύθυνος έρευνας και τεχνολογίας της εταιρίας Ostracon. «Το ρομποτικό σύστημα δεν επιβάλλει μία επαναλαμβανόμενη και αυτόνομη έναρξη κάθε βήματος. Ο ίδιος ο χρήστης γέρνοντας τον κορμό του λίγο μπροστά ή κάνοντας μία πλάγια κίνηση ξεκινάει το κάθε βήμα, με αποτέλεσμα να χειρίζεται το σύστημα. Εάν θέλει να σταματήσει μπορεί απλώς δεν χρειάζεται να γύρει τον κορμό του μπροστά, καθώς έχει αλγόριθμο το ρομποτικό σύστημα που βλέπει ότι εάν για κάποια δευτερόλεπτα δεν υπάρχει κίνηση, σημαίνει ότι έχεις σταματήσει, οπότε ο ίδιος ο χρήστης κάθε φορά που κάνει αυτή την κίνηση, ξεκινάει το κάθε βήμα».
 
Ο κ. Μαλίζος ανέφερε ότι : «Αποτελεί μία ευκαιρία για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, να δοκιμάσουν αυτά που φέρνει η τεχνολογία και είναι έτοιμα προς χρήση, οπότε η επίσκεψη μας θα  αποτελέσει μία πρακτική αξιολόγηση από την σκοπιά των ατόμων με αναπηρία για το κατά πόσο, θεωρούν ότι τους βοηθάει στην ανάκτηση βασικών δεξιοτήτων». Σύμφωνα με τον κ. Μαλίζο το μηχάνημα είναι «ένα σύστημα σχεδιασμένο για την επανεκπαίδευση και δεν είναι ένα σύστημα για την καθημερινή διαβίωση των ΑμεΑ, επομένως έχουν ληφθεί όλες οι παράμετροι στον σχεδιασμό του, για να την ενίσχυση της εκπαίδευσης. Είναι εύκολο και σύντομο στο να προσαρμοστεί στις διαστάσεις του κάθε ατόμου και επιπλέον υπάρχει καθοδήγηση από έναν εκπαιδευμένο φυσιοθεραπευτή σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας». Το μοντέλο που παρουσιάστηκε είναι σχεδιασμένο για χώρους αποκατάστασης και γι’ αυτό είναι υψηλό το κόστος του, εξήγησε ο κ. Μαλίζος. Η εταιρία παραγωγής σχεδιάζει να κατασκευάσει και την οικιακή έκδοση του ρομποτικού συστήματος, το οποίο θα κοστίζει περίπου όσο ένα οικογενειακό αυτοκίνητο. Το δυσάρεστο είναι ότι η αγορά του δεν καλύπτεται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό.
                 Στην παρουσίαση, το εξωσκελετικό σύστημα ρομποτικής βάδισης EKSO GT το δοκίμασαν μέλη του «Περπατώ» μεταξύ των οποίων η παραολυμπιονίκης Σεμιχά Ριζάογλου. 
 Βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=UglXMZSP10I
 
https://www.youtube.com/watch?v=Z_jIz_rU-bg&feature=youtu.be