04/06/2018
Μπορείς και Εσύ - Δρ. Βασιλική Γαροπούλου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, πραγματοποιήθηκε μία συνεδρία,  στο πλαίσιο της δράσης «Μπορείς και Εσύ», που έχει ως σκοπό την κινητοποίηση και ενσωμάτωση Α.μεΑ.  από τον Σύλλογο Περπατώ σε συνεργασία με τον οργανισμό The Tipping Point in Education  , με ομιλήτρια την Δρ. Βασιλική Γαροπούλου.
Η Δρ. Βασιλική Γαροπούλου   είναι καθηγήτρια Επιστήμης Ειδικής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού M.Sc.’s., Ph.D., P.D. και πάσχει από Πολλαπλή Σκλήρυνση. Η συνεδρία έλαβε μέρος στο αμφιθέατρο του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης – Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης & Πολιτικής Επιστήμης, μέσα στα πλαίσια του μαθήματος «Θεωρίες Κοινωνικής Εργασίας – Μοντέλα Παρέμβασης», με επικεφαλείς τους διδάσκοντες κα. Κανδυλάκη Αγάπη και κ. Τσέργα Νικόλαο.
Στόχος της συνεδρίας ήταν η ενημέρωση των φοιτητών σχετικά με την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Αναλυτικότερα, συζητήθηκε ο ορισμός της  πάθησης, η συμπτωματολογία της, αλλά και τα θεραπευτικά και φαρμακευτικά μέσα για την βελτίωση του ευ ζην. Επίσης, έγινε αναφορά στη συμβολή των μελλοντικών κοινωνικών λειτουργών στη ζωή των Α.μεΑ.  Η Δρ. Βασιλική Γαροπούλου είχε προετοιμάσει  μία παρουσίαση, με βίντεο και εικόνες, ώστε να γίνει το θέμα πιο κατανοητό στους νέους.

 
Στο τέλος της παρουσίασης, δόθηκε χρόνος στους φοιτητές, αλλά και στους διδάσκοντες του Τμήματος, να κάνουν ερωτήσεις αναφορικά με την προσωπική ζωή και εμπειρία της ομιλήτριας, να λύσουν τις απορίες τους σχετικά με την πάθηση και την άσκηση του επαγγέλματος που επρόκειτο να ακολουθήσουν.
Απώτερος σκοπός αυτής της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση των νέων κοινωνικών λειτουργών στο χώρο της αναπηρίας, καθώς αποτελεί πλαίσιο εργασίας άμεσα συνδεδεμένο με την ειδικότητα της Κοινωνικής Εργασίας. Οι συμμετέχοντες φάνηκε να ενδιαφέρονται πολύ, καθώς παρακολουθούσαν με ζήλο την ομιλήτρια, αλλά και μέσα από το πλήθος των ερωτήσεων που διατυπώθηκαν.
Μέσα από αυτή τη νέα μορφή συνεδριάσεων, που προάγει το πρόγραμμα  «The Tipping Point – Μπορείς και εσύ», νέοι έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με μέντορες από όλη την Ελλάδα, με στόχο να αποτελέσουν πρότυπα για αυτούς, είτε αναφορικά με την επαγγελματική είτε την κοινωνική τους ζωή. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικής συνεργασίας του συγκεκριμένου προγράμματος με το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης.
Υπεύθυνες για τον συντονισμό και την διεξαγωγή της συγκεκριμένης δράσης ήταν οι κ.κ. Έρη Τακίδου και Μαριάννα Τσαλαμιδά, ασκούμενες κοινωνικοί λειτουργοί στο Σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩ, οι οποίες είχαν αναλάβει από την αρχή της πρακτικής τους την οργάνωση συνεδριών και ενημέρωση μελών για το πρόγραμμα Μπορείς και Εσύ.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Δρ. Βασιλική Γαροπούλου , τους καθηγητές του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης κα. Αγάπη Κανδυλάκη και τον κ. Νικόλαο Τσέργα για τη φιλοξενία.