25/02/2015
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος "Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση"
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα που έφερε μια πρωτόγνωρη κρίση φτώχειας, κινητοποίησε το Ίδρυμα  “Σταύρος Νιάρχος  (ΙΣΝ) να λάβει ενεργότερη δράση και να ενισχύσει περαιτέρω τις πρωτοβουλίες του, συμβάλλοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων του στην ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας από τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό, τον Ιανουάριο του 2012 το ίδρυμα ανακοίνωσε την “Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση” που αποτελεί ένα έκτακτο πρόγραμμα δωρεών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα,  τριετούς διάρκειας και ύψους 100 εκατ. ευρώ, που ερχόταν να συμπληρώσει τις υπόλοιπες κοινωφελείς του δράσεις.
Η ουσία της πρωτοβουλίας ήταν να δράσει άμεσα προκειμένου να υποστηρίξει εκείνους που είχαν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση και να δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο παροχής στήριξης, με διάρκεια, συνέπεια και μακροχρόνια δυναμική.
Η πρωτοβουλία είχε ένα διττό στόχο: μέσα από τα προγράμματα που θα υποστηρίζονταν επεδίωκε, αφενός, να παράσχει άμεση ανακούφιση στις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και, αφετέρου, να συμβάλει στη δημιουργία όλων εκείνων των αναγκαίων προϋποθέσεων που θα εξασφάλιζαν ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.
Στο πλαίσιο αυτό, μια σειρά από δωρεές σχεδιάστηκαν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με τους δωρεοδόχους οργανισμούς στην Ελλάδα και συχνά σε επικοινωνία με οργανισμούς από τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι δραστηριοποιούνται χρόνια σε ανάλογο αντικείμενο και διέθεταν σημαντική τεχνογνωσία.
Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, εγκρίθηκαν συνολικά πάνω από 220 δωρεές, εκ των οποίων οι 180 περίπου ήταν στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και της υγείας λόγω των μεγάλων επιπτώσεων που είχε η κρίση στα συγκεκριμένα πεδία, και οι 38 στον τομέα της Παιδείας και της τέχνης και του πολιτισμού, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο, τη βιωσιμότητα των οργανισμών με σημαντική επίδραση στην κοινωνία συνολικά.
Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνεργασία με τους δωρεοδόχους οργανισμούς, χρηματοδοτήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την παροχή σίτισης σε ευπαθείς ομάδες.
Παράλληλα, υλοποιήθηκαν δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω υπηρεσιών απασχόλησης, για την παροχή προσωρινών καταλυμάτων και διασφάλισης στέγασης, για παροχή ολοκληρωμένων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας, καθώς και για την προώθηση της υγιεινής διατροφής.
Οι κυριότερες κατηγορίες των τελικών επωφελούμενων της “Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση” αφορούν παιδιά και νέους (περίπου 190.000), ενήλικες (περίπου 170.000) και οικογένειες (περίπου 23.000), ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες περιλαμβάνουν άτομα της τρίτης ηλικίας, πρόσφυγες – αλλοδαπούς, άτομα με αναπηρία και άτομα με ανίατες ασθένειες ή εθισμό. Οι τελικοί αποδέκτες όλων των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν αποτελούν το επίκεντρο όλων των δράσεων του Ιδρύματος και είναι αυτοί ακριβώς που δίνουν νόημα, υπόσταση και αξία σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία λαμβάνουμε ως κοινωφελές ίδρυμα.
Τρία χρόνια μετά την αρχική ανακοίνωση του ιδρύματος, η “Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση” έχει πλέον ολοκληρωθεί. Η μετρήσιμη πλευρά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αντιστοιχεί σε πάνω από220 δωρεές και 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε 3 χρόνια. Η λιγότερο ορατή πλευρά της είναι οι νέες μέθοδοι διαχείρισης των προβλημάτων, η διεκδίκηση της βιωσιμότητας με νέους όρους και η προσπάθεια κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών που οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, εργάστηκαν άοκνα για να επιτύχουν.
Επίσης, σε σχετική ανακοίνωσή του το  Ίδρυμα αναφέρει ότι δεν ξεκίνησε την δράση του μέσα στην κρίση, ούτε και η δράση του θα τελειώσει μόλις η χώρα περάσει αυτόν τον σκόπελο.  Η  “Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση” ήταν απλά το πρώτο βήμα ενώ το Ίδρυμα έχει ήδη προχωρήσει στο επόμενο βήμα, τη νέα πρωτοβουλία, επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, για την “Επανεκκίνηση και ενίσχυση των νέων”, εστιάζοντας στην υποστήριξη της νέας γενιάς. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει, και το ίδρυμα συνεργάζεται με οργανισμούς που έχουν ως στόχο, ο καθένας στον τομέα του, να υποστηρίξουν τη νέα γενιά.
 
Επίσης, το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, με αφορμή την ολοκλήρωση της “Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση” υλοποίησε το ντοκιμαντέρ “Εδώ Έξω”, μια ταινία που παρουσιάζει παραδείγματα οργανισμών που υποστηρίχθηκαν στο πλαίσιο αυτού του έκτακτου προγράμματος.
Το ντοκιμαντέρ είναι μια προσπάθεια να παρουσιαστεί, μέσα από βιωματικές αφηγήσεις και πραγματικές ιστορίες, το σπουδαίο έργο που γίνεται από συνανθρώπους μας που, με φιλότιμο και αυτοθυσία, στέκονται δίπλα σε εκείνους που έχουν ανάγκη, αλλά και οι ιστορίες εκείνων που βρήκαν έμπρακτη υποστήριξη εν μέσω της κρίσης.
Μέσα σε αυτούς τους οργανισμούς είναι και Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα & Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ».
Η ταινία έχει διάρκεια 50 λεπτά και παρουσιάζει τη δράση 13 οργανισμών. Οι οργανισμοί που παρουσιάζονται είναι απλά ενδεικτικοί του συνόλου και του εύρους της πρωτοβουλίας, η οποία αφορούσε κυρίως προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και υγείας, καθώς σε αυτούς τους τομείς η ανάγκη ήταν εντονότερη, ενώ υποστηρίχθηκαν και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Παιδείας και του πολιτισμού.
Στο πλαίσιο προώθησης του ντοκιμαντέρ και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού, προγραμματίζεται να σχεδιαστούν ανοιχτές προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια.
Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στα ελληνικά, καθώς και με υπότιτλους στα αγγλικά στην ιστοσελίδα του ιδρύματος.
Πηγή: http://startupper.gr/