04/02/2015
Εδώ Έξω

«Εδώ έξω υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη από στήριξη, αλλά και πολλοί που είναι πρόθυμοι να τους συμπαρασταθούν». Με αυτή την εναρκτήρια φράση και με δεκάδες εικόνες Ελλήνων που έπεσαν θύματα της κρίσης αλλά κατόρθωσαν να συνεχίσουν να αισιοδοξούν και να δημιουργούν  να διατρέχουν το σχετικό ντοκιμαντέρ, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος γιορτάζει την ολοκλήρωση του προγράμματος του «Πρωτοβουλία ενάντια στην κρίση».

Πρόκειται για το πρόγραμμα δωρεών ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που έθεσε σε εφαρμογή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος πριν από τρία χρόνια, όταν ξέσπασε η κρίση με στόχο την ανακούφιση ομάδων που δέχονταν τα μεγαλύτερα χτυπήματα από την κρίση, αλλά και τη δημιουργία των συνθηκών για την επιστροφή στην παραγωγικότητα, στη δράση, στην ελπίδα εν τέλει.  Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώθηκε και το Ιδρυμα το γιόρτασε με δημιουργικό τρόπο την περασμένο εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Εκεί προβλήθηκε για πρώτη φορά ντοκιμαντέρ, το οποίο παρουσιάζει ενδεικτικά παραδείγματα οργανισμών που υποστηρίχθηκαν στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

Στόχος του ντοκιμαντέρ που έχει τον τίτλο «Εδώ έξω», είναι η  παρουσίαση του αντίκτυπου που είχε η συγκεκριμένη Πρωτοβουλία στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία, μέσα από βιωματικές αφηγήσεις και πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που βρήκαν έμπρακτη υποστήριξη εν μέσω της κρίσης.

Tον Ιανουάριο του 2012, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση», ένα έκτακτο πρόγραμμα δωρεών, ύψους  €100 εκατομμυρίων, επιπλέον των υπόλοιπων κοινωφελών δράσεών του. Στόχος του προγράμματος ήταν να συμβάλει στην πρόληψη, την ανακούφιση και αποκατάσταση φαινομένων που συνδέονταν άμεσα με την επιδεινούμενη κρίση στη χώρα, βοηθώντας, από την πλευρά του, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Τρία χρόνια αργότερα, το συνολικό ποσό των €100 εκατομμυρίων του συγκεκριμένου προγράμματος έχει πλέον διατεθεί μέσω 220 δωρεών, σε όλη την επικράτεια, προσφέροντας, άμεσα και αποτελεσματικά, βοήθεια σε συνανθρώπους μας που βάλλονται περισσότερο από τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που φέρει η κρίση στην Ελλάδα.

Το ντοκιμαντέρ, που σκηνοθέτησε ο Θωμάς Κιάος, σε παραγωγή της εταιρίας AVION, προβλήθηκε σε επίσημη πρώτη στην Θεσσαλονίκη, καθώς σημαντικός αριθμός αυτών των δωρεών κατευθύνθηκαν σε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Θα ακολουθήσει προβολή στην Αθήνα, στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ, στη συνέχεια, η ταινία θα κυκλοφορήσει διαδικτυακά, στα ελληνικά, καθώς και με αγγλικούς υπότιτλους.

Με την ολοκλήρωση της «Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση» το Ίδρυμα συνεχίζει τις δωρεές του στην Κοινωνική Πρόνοια, την Υγεία και τον Αθλητισμό, την Παιδεία, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, ενώ ταυτόχρονα επικεντρώνεται σε μια νέα πρωτοβουλία, ύψους €100 εκατομμυρίων, η οποία στοχεύει στην «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων» και στην προσπάθεια μείωσης του ποσοστού νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα.

The Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=6M4fm75D6MI

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/189836/h-ellada-poy-antisteketai-poy-elpizei-sygklonistiko-ntokimanter-toy-idrymatos-stayros