Προσωπικός Βοηθός: Mία υπηρεσία σταθμός στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους – Δωρεάν σεμινάριο από το «Περπατώ»

photo of project
Τρί, 21 Μάιος 2024, 09:00 ΠΜ
Λήξη:
Τρί, 21 Μάιος 2024, 09:00 ΠΜ

Ο Σύλλογος «Περπατώ» στο πλαίσιο του 9ου Camp: «Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο «Άτομα με κινητική βλάβη σε Περιβάλλον Κατασκηνώσεων – Σχεδιασμός και Εφαρμογή Προγραμμάτων Ενσωμάτωσης», στις 20 Μαΐου, διοργάνωσε στην Κομοτηνή ένα πρότυπο ανοιχτό σεμινάριο με θέμα "Προσωπικός Βοηθός" .

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τον ρόλο του Προγράμματος, που εισήγαγε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην ζωή των ανάπηρων ατόμων και την επαγγελματική σχέση που δημιουργείται μεταξύ τους, αναδεικνύοντας παράλληλα τον καινοτόμο χαρακτήρα του και την σημαντικότητά του για τα ανάπηρα άτομα.

Το Πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός  συστήματος κοινωνικής υποστήριξης για τα ανάπηρα άτομα που δομείται με την συνεργασία της Ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο να εξασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή κάθε πολίτη, χωρίς να μένει κανένας στο περιθώριο, σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής ζωής. Σημειώνεται, ότι μετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος, από το 2024 επεκτείνεται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας απευθυνόμενο στα ανάπηρα άτομα, είτε αυτά κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, είτε ακόμα και στις παραμεθόριες περιοχές.

Λαμβάνοντας υπόψη την σημαντικότητα του σεμιναρίου για την πόλη της Κομοτηνής, και την περιοχή της Θράκης, το σεμινάριο προσφέρθηκε δωρεάν στο σύνολο των συμμετεχόντων, είτε άτομα που ήθελαν να ενημερωθούν ή να εργαστούν στον χώρο της αναπηρίας. Στη δράση συμπεριλήφθηκε εκπαίδευση στις μεταφορές με αμαξίδιο και ομιλία από ανάπηρους και τους προσωπικούς βοηθούς τους.

Για τη δραστηριότητα του Συλλόγου «Περπατώ» αλλά και την σημαντικότητα των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την αξιοποίηση του Προγράμματος «Προσωπικού Βοηθού» στην περιοχή της Θράκης, μίλησε ο Πρόεδρος του «Περπατώ» κι αρχηγός της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Άλεξ Ταξιλδάρης. Παράλληλα, στη συζήτηση που ακολούθησε με τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου επισημάνθηκε η καλή συνεργασία και η υποστήριξη του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για την επίλυση όποιων προβλημάτων ανακύπτουν από την εφαρμογή του νέου Προγράμματος με σκοπό να συνεχίζει να αποτελεί μία υπηρεσία σταθμός στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Στο σεμινάριο συμμετείχε εξ αποστάσεως ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιος Σταμάτης . Ακολουθεί απόσπασμα από τη ομιλία του.

NEWSLETTER