Αθλητικά Μονοπάτια 2015

Αθλητικά Μονοπάτια 2015
Κυρ, 30 Αυγ 2015
Λήξη:
Κυρ, 06 Σεπ 2015, 00:00 ΠΜ

Ο Σύλλογος «ΠΕΡΠΑΤΩ» από τις 2 έως τις 9 Ιουλίου πήρε μέρος στο καλοκαιρινό πρόγραμμα «Αθλητικά Μονοπάτια 2015» που διοργάνωσε η ΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος» με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος υπό την επιστημονική & ιατρική επίβλεψη της Α’ Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού.
Το πρόγραμμα  «Αθλητικά Μονοπάτια» περιλάμβανε δράσεις για την ισότιμη πρόσβαση, δίχως οικονομικούς, κοινωνικούς, θρησκευτικούς κ.λπ. φραγμούς, όλων στον Αθλητισμό.
 
Στόχοι του προγράμματος είναι:

 

  • Η διείσδυση του αθλητισμού στην καθημερινότητα των Ελλήνων
  • Η ενίσχυση της Αθλητικής Κουλτούρας στην Ελλάδα
  • Η συστηματική ένταξη της Φυσικής Αγωγής και των αθλητικών δραστηριοτήτων στην Εκπαιδευτική Διαδικασία
  • Η ανάπτυξη δεξιοτήτων διαμέσου των αθλητικών δραστηριοτήτων

 
Έπειτα από σχετικές μελέτες έγινε αντιληπτό πως ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών σε νησιά της άγονης γραμμής αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες, είτε λόγω έλλειψης υλικοτεχνικού εξοπλισμού είτε λόγω περιορισμένης εκπαίδευσης και ειδικά καταρτισμένου προσωπικού. Παράλληλα, σε αυτές τις ακριτικές περιοχές παρατηρήθηκε μια προοδευτική μείωση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας, δυσανάλογη με το ενδιαφέρον που εκφράζεται από τα παιδιά αυτά για τον αθλητισμό.
 
Ένας τέτοιος στρατηγικός σχεδιασμός άθλησης για παιδιά και εφήβους είχε σκοπό να δημιουργήσει μία ομαδική ατμόσφαιρα, όπου οι ενήλικες θα προάγουν την καλλιέργεια των δεξιοτήτων των παιδιών σε διάφορα αθλήματα, ενώ παράλληλα θα βελτιώσουν την συναισθηματική και κοινωνική ωρίμανση τους.
 
Συνεπώς, στα πλαίσια καταπολέμησης του φαινομένου αυτού, κρίθηκε επιτακτική η δημιουργία ενός προγράμματος αθλητικής εκπαίδευσης και απασχόλησης με σκοπό να ενισχύσει την αθλητική παιδεία και παράλληλα να αποφέρει και μια πολιτιστική κληρονομιά στα ακριτικά νησιά. Έτσι, σχεδιάστηκαν τα «Αθλητικά μονοπάτια 2015», ένα πρόγραμμα επιστημονικού αλλά και παιδαγωγικού χαρακτήρα, υπό την επίβλεψη και υλοποίηση της Α’ Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε συνεργασία  με Ανώτατα Εκπαιδευτικά  Ιδρύματα, Αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας μας καθώς και με καταξιωμένους Έλληνες προπονητές.
 
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κάτω από την αιγίδα των Δήμων αυτών των νησιών και είναι αποκλειστική πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Πανεπιστημιακής  Ορθοπεδικής Κλινικής και Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού.
 
Ο Σύλλογος «ΠΕΡΠΑΤΩ» επισκέφθηκε τρία νησιά της άγονης γραμμής, την Νίσυρο, την Τήλο και την Πάτμο. Οι σταθμοί που δημιουργήθηκαν σε κάθε σχολείο περιλάμβαναν μπάσκετ σε αμαξίδιο, βόλεϊ καθιστών, boccia, ξιφασκία, επιτραπέζια αντισφαίριση, goalball, καθώς και έναν σταθμό στον οποίο οι παραολυμπιονίκες Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και  Μάκης Καλαράς μιλούσαν στα παιδιά για το Παραολυμπιακό Κίνημα, δράση που περιείχε οπτικοακουστικό υλικό και ερωταπαντήσεις. Συγκεκριμένα, στην Νίσυρο υπήρχαν 30 παιδιά, στην Τήλο 35 παιδιά και στην Πάτμο 120 παιδιά.
Σε κάθε σχολείο τα παιδιά χωρίζονταν σε ομάδες των πέντε ή περισσότερων ατόμων – αναλόγως με τον συνολικό αριθμό των παιδιών – και περνούσαν με την σειρά από κάθε σταθμό. Σε κάθε νησί υπήρχαν καταρτισμένοι γυμναστές του προγράμματος, οι οποίοι μας προσέφεραν την πολύτιμη βοήθεια τους στους σταθμούς που δημιουργήσαμε.  

Περισσότερες φωτογραφίες :
εδώ
Δείτε το video : εδώ

 

NEWSLETTER