02/10/2015
Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Α.μεΑ.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Α.μεΑ. που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητική Αναπηρία Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τέσσερα άτομα με παραπληγία, ένα άτομο με αταξία του Φρίντριχ και ένα άτομο με μυϊκή ατροφία τύπου ΙΙ, όλοι τους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου.

Οι δράσεις στις οποίες συμμετείχαν ήταν άσκηση στο νερό, άσκηση με χειρήλατο, σκοποβολή, αντιπτέριση σε αμαξίδιο (badminton), επιτραπέζια αντισφαίριση σε αμαξίδιο, καλαθοσφαίριση σε αμαξίδιο, jeeping με 4x4 στην πίστα 'Δήμος Ραχμανίδης' καθώς και στα Πομακοχώρια του Νομού Ξάνθης.
Επιπλέον εκπαιδεύτηκαν πάνω στην σωστή χρήση του αναπηρικού αμαξιδίου και στις μεταφορές από το αμαξίδιο στο κρεβάτι και αντίστροφα και από το αμαξίδιο στο αυτοκίνητο και αντίστροφα. Επίσης την ημέρα της άφιξης τους παρακολούθησαν ομιλίες σχετικά με την κάκωση νωτιαίου μυελού και την διαχείριση κύστης και εντέρου από τον πρόεδρο του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» και γιατρό Αλέξανδρο Ταξιλδάρη, καθώς επίσης και για τις κατακλίσεις και την αυτόνομη δυσρεφλεξία από νοσηλεύτρια του Κέντρου.

Εκπαιδευτής του προγράμματος ήταν ο παραολυμπιονίκης και αθλητής του αθλητικού συλλόγου ατόμων με αναπηρία «Ηρόδικου» Μάκης Καλαράς, ο οποίος κατάφερε με τις πολύτιμες συμβουλές του να μεταδώσει στους συμμετέχοντες πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές οι οποίες θα τους βοηθήσουν να καταστούν περισσότερο αυτόνομοι στην καθημερινότητα τους.