02/02/2019
Ο «Περπατώ» στις ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων
Η κινητική βλάβη στο σώμα ενός ανθρώπου μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο αλλαγές στην λειτουργικότητά του, αλλά και στην καθημερινή του ζωή. Οι προσαρμογές μπορεί να είναι ελάχιστες αλλά μπορεί να είναι και τόσες που η διαφορά να είναι ριζική. Αυτή η διαφορά περιγράφει τον όρο «αναπηρία» στην κοινωνική οικονομία αλλά και σε άλλα πλαίσια. Η κινητική αναπηρία είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζεις, ενώ η κινητική βλάβη είναι κάτι στο οποίο μπορείς να προσαρμοστείς. Αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία και η μέριμνα ενός συλλόγου ανθρώπων με κινητικά προβλήματα εν ονόματι «Περπατώ», ο οποίος εδρεύει στην Κομοτηνή και δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

O σύλλογος «Περπατώ» ιδρύθηκε το 2002 στην Κομοτηνή από μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι βρήκαν ένα κενό στην πόλη τους και στην κοινωνία μας και αποφάσισαν να το καλύψουν. Ξεκίνησαν μετατρέποντας υποδομές και δρόμους, από πλήρως απροσπέλαστα μέρη, σε μέρη φιλικά για χρήστες αμαξιδίων, συνέχισαν δημιουργώντας πλαίσια εκπαίδευσης κινητικά αναπήρων και των βοηθών τους, σχετικά με τον αθλητισμό, την επαγγελματική και κοινωνική αποκατάσταση, την αυτόνομη διαβίωση και την ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώμα- τα των αναπήρων. Στην συνέχεια ίδρυσαν τον αθλητικό σύλλογο αναπήρων αθλητών «Ηρόδικος», ο οποίος έδωσε την ευκαιρία, πρώτα σε Κομοτηναίους/ες αναπήρους/ες κι έπειτα σε άτομα ανά την Ελλάδα να εντρυφήσουν στον πρωταθλητισμό και να γνωρίσουν πολλές διακρίσεις ως αθλητές/ριες και φυσικά κατάφεραν και μια πιο γρήγορη ενσωμάτωση σε κάθε επίπεδο. Προχώρησαν ιδρύοντας το Κ.Ε.Α.Δ.Α. (Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αυτόνομη Διαβίωση Αναπήρων), προσπαθώντας να προσφέρουν τόσο στα μέλη του «Περπατώ» όσο και σε κάθε ανάπηρο/η, που έχει την κατάλληλη θέληση, τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη βέλτι-στη δυνατή αυτονομία. Μέσα σε όλα αυτά δημιούργησαν πλαίσια υδροθεραπείας σε θάλασσα και πισίνα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και δραστηριοτήτων αναψυχής, όπως κανό-καγιάκ σε ποτάμι, kite-surfing, ιππασία κ.ά.
Όλα τα παραπάνω αποφάσισαν πως αξίζει τον κόπο να τα προωθήσουν και στο εξωτερικό, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και γνώση με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται αντιστοίχως και πιο συγκεκριμένα στον τομέα των διεθνών κοινωνικομορφοτικών δραστηριοτήτων για τη νεολαία. Εκ μέρους του συλλόγου «Περ- πατώ» υπήρξε και υπάρχει η διάθεση ανταλλαγής και διάδοσης εμπειριών σχετικά με την ενσωμάτωση στο ευρύ της φάσμα μα και στην εκπαίδευση επι αυτής. Επίσης προσφέρεται ο απαραίτητος χώρος και χρόνος για να καλλιεργηθεί ένα κατάλληλο περιβάλλον για ανταλλαγές, ειδικά νέων ανθρώπων, που μέχρι στιγμής ίσως να μην έχουν τις απαραίτητες ευκαιρίες.
 
Άνθρωποι από την Γερμανία που είτε ειδικεύονται σε θέματα αναπηρίας, είτε σπουδάζουν κάτι σχετικό με αυτήν, είτε έχουν κάποια κινητική αναπηρία, είτε δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τον τομέα αυτό στο παρελθόν, επισκέφθηκαν την Κομοτηνή και φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του «Περπατώ». Τόσο το προσωπικό, όσο οι εθελοντές/ριες του συλλόγου «Περπατώ» παρουσίασαν στους φιλοξενούμενους των ανταλλαγών τις δραστηριότητες και τα προγράμματα εκπαίδευσης του συλλόγου. Η συγκεκριμένη ανταλλαγή με παράγοντες και ιδρύματα/φορείς έθεσε τα θεμέλια για μελλοντικά βιώσιμα προγράμματα γύρω από συγκεκριμένες θεματικές. Παρακάτω αναφέρονται μερικά από αυτά τα προγραμμάτα:
Το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων «η ΜΑΣΚΑ»
Ο Σύλλογος «Περπατώ» διοργάνωσε το 2015 και τα έτη 2017-18 μαζί με διάφορους άλλους συλλόγους το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με το όνομα «η ΜΑΣΚΑ» που είχε σκοπό την ενσωμάτωση πληθώρας διαφορετικών, περιθωριοποιημένων ή μη, κοινωνι-κών συνόλων, χρησιμοποιώντας ποικιλοτρόπως κάθε μορφή τέ-χνης, όπως το θέατρο, ο χορός, η ζωγραφική, ο κινηματογράφος, η φωτογραφία και η μουσική.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων νέων τα έτη 2017/2018 σε Ελ-λάδα, Πολωνία και Γερμανία επιχορηγείται από το πρόγραμμα EUROPEANS FOR PEACE:DISCRIMINATION. WATCH OUT! (Ευρωπαίοι για την Ειρήνη: Διακρίσεις. Προσοχή!) του ιδρύμα-τος, Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον (Erinnerung, Verantwortung, Zukunft – EVZ). Οι συνεργαζόμενοι συντελεστές των προγραμ-μάτων ήταν ο σύλλογος ΠΟΠ από τη Γερμανία και ο σύλλογος FAR από την Πολωνία, με διαχειρίστρια έργου την Anja Hack. 21 συμμετέχοντες/ουσες από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Πολωνία, ηλικίας 16-25 ετών, προερχόμενοι/ες από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, με διάφορες κινητικές αναπηρίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα με κοινό στόχο να προσφέρουν ως ερασιτέχνες αλλά με ενωμένες δυνάμεις σε ένα κοινό γεμάτο περιέργια μια παράσταση επαγγελματικού επιπέδου. Οι συμμετέχοντες/ουσες μαζί με τους/τις συνοδούς τους προσκλήθηκαν να παρευρεθούν σε κάθε χώρα για μια βδομάδα με σκοπό να δραστηριοποιηθούν καλλιτεχνικά και να προετοιμάσουν μαζί τη συνολική χορογραφία. Το πολυδιάστατο κομμάτι παρουσιάστηκε ως σύνολο στην τελική φάση του προγράμματος στην Κολωνία της Γερμανίας στο πολυπολικό πολιτισμικό φεστιβάλ Sommerblut. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες ανέλαβαν ακόμα και μέρη της οργάνωσης του προγράμματος ανεξαρτήτως αν είχαν κάποια αναπηρία ή όχι και παρήγαγαν ένα πολύπλευρο κι εντυπωσιακό χορευτικό έργο. Μια ζωντανή περιγραφή του προγράμματος παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «The Journey of our Masks 2017-2018», όπου ένας από τους συμμετέχοντες μιλάει για τις προσωπικές του εμπειρίες. Η «ΜΑΣΚΑ» προορίζεται να συνεχιστεί ως πρό-τζεκτ και να πραγματοποιείται ανα διετία.
Εξωσχολικά επιμορφωτικά προγράμματα
σε συνεργασία με τη Γερμανία

Εδώ και 6 χρόνια ο «Περπατώ» διοργανώνει τέλη Μαΐου σε μια παιδική/νεανική κατασκήνωση στο νησί της Θάσου ένα ενταξια-κό πρόγραμμα για φοιτητές/ φοιτήτριες και μαθητές/μαθήτριες με θέμα τις κινητικές αναπηρίες και την αυτόνομη διαβίωση. Από το 2016 και μετά οι συμμετέχοντες/ουσες είναι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες φυσιοθεραπείας της Ακαδημίας Φυσιοθεραπείας και Εργοθεραπείας του Ομίλου Αγ. Ελισάβετ – Καθολικές Κλινι-κές Ρήνου-Ρουρ (Akademie der Physio- und Ergotherapie der St. Elisabeth-Gruppe – Katholische Kliniken Rhein-Ruhr) στην
πόλη Herne υπό την καθοδήγηση και επιμέλεια της Beate Stock- Wagner. Η χρηματοδότηση ανταλλαγών νέων πραγματοποιήθη-κε από το Ειδικό Πρόγραμμα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας της Γερμανίας. Τις τρεις αυτές χρονιές λοιπόν, οι φοιτητές/ριες ήρθαν σε επαφή με κινητικά ανάπηρους/ες αντιμετωπίζοντάς του όχι μόνο ως ασθενείς αλλά ως ανθρώπους, φοιτητές/τριες, επαγγελματίες, πολίτες κτλ. Η συνεργασία με τους γερμανούς συμμετέχοντες/ τις γερμανίδες συμμετέχουσες δεν προσέδωσε μόνο γνώση και κάποια εμπειρία επαφής επί τω πρακτέο. Οι φοιτητές/τριες κατά-φεραν και έγιναν κομμάτι μιας ζωντανής σχέσης που προκύπτει από την ανταλλαγή μεταξύ των δυο χωρών και εμποτίστηκε από πληθώρα κοινών δραστηριοτήτων. Το κυριότερο όμως είναι η άμεση επαφή, μελέτη, κατανόηση και επικοινωνία με ανάπηρους ανθρώπους παρατηρώντας τις λειτουργίες και τις επιδράσεις μιας κινητικής βλάβης στο ανθρώπινο σώμα και μέσα στα απαιτητικά πλαίσια μιας ανταλλαγής νέων. Μια αντίστοιχη επίσκεψη του ελληνικού συλλόγου έχει προγραμματιστεί να γίνει στις ακαδημαϊκές εγκαταστάσεις της σχολής Φυσιοθεραπείας στη Herne, με θέμα τις πρακτικές στον τομέα της φυσικής αποκατάστασης.
Από το 2016 ο σύλλογος «Περπατώ» και η γερμανική οργάνωση Πρωτοβουλία Kreisau (Kreisau-Initiative e.V.) συνεργάζονται στα πλαίσια του Erasmus+ και πιο συγκεκριμένα στο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων και ενσωμάτωσης αναπήρων και μη αναπήρων νέων ανθρώπων στην Πολωνία εν ονόματι Building Bridges. Ήδη το 2016, ο «Περπατώ» μπόρεσε να προσφέρει στα πλαίσια μιας ανταλλαγής μοντέλο για διεθνείς ειδικούς, πάνω στα θέματα ενσωμάτωση, αθλητισμός και χορός, την τεχνογνωσία του επί της ενταξιακής αθλητικής εκπαίδευσης.
Στη δεύτερη χρόνια του Building Bridges πλέον, το 2018, υλοποιήθηκε στη Θάσο υπό τη διεύθυνση της Elli Kosek από την Πρωτοβουλία Kreisau μια διεθνής ανταλλαγή Building Bridges με τέσσερις επιπλέον χώρες. Μέσα στα έτη 2018/19, θα υλοποιηθεί μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στα πλαίσια του Erasmus+ και του μοντέλου Kreisau στον τομέα της μη-τυπικής ενταξιακής παιδαγωγικής, η οποία θα απευθύνεται σε διεθνείς ειδικούς, παιδαγωγούς και πολλαπλασιαστές στην Ελλάδα και θα εμβαθύνει στα θέματα αθλητισμός, τέχνη, θέατρο και χορός. Ο «Περπατώ» θα αναλάβει στην Κομοτηνή το κομμάτι του εκπαιδευτικού προ-γράμματος που επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση, στον αθλητισμό και στον χορό.
Συμμετοχή σε επαγγελματικές εκδηλώσεις
Το 2015, ο «Περπατώ» συνδιοργάνωσε το πρώτο ελληνογερμανικό συνέδριο «Προσβάσιμος Τουρισμός: Ερεθίσματα και προ-κλήσεις», μια διημερίδα με βιωματικά workshop στην Κομοτηνή παρουσιάζοντας αυτήν την αρκετά προσβάσιμη πόλη σε ειδικούς από τη Γερμανία και την Ελλάδα ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για αστικά περιβάλλοντα.
Το 2015 και το 2016 στη διεθνή έκθεση περί αναπηρίας, φροντίδας και αποκατάστασης RehaCare στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας μέλη της διοίκησης του «Περπατώ», προσωπικό και εθελοντές παρευρέθηκαν και εκπροσώπησαν τον «Περπατώ»
Παρουσίασαν τις δράσεις του συλλόγου στο κοινό της έκθεσης με σκοπό την προσέγγιση αναπήρων ώστε να έρθουν στην Ελλάδα για να απολαύσουν το μέρος ως τουρίστες/ριες αλλά σε προσβάσιμο για την κινητικότητα τους βαθμό. Περαιτέρω οι εκπροσωπούντες/ούσες τον σύλλογο διεύρυναν τις γνώσεις τους με κάθε μορφής κινητική αναπηρία.
Διημερίδα «Ενσωμάτωση στις ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων»
Επίσης ο σύλλογος «Περπατώ» προσκλήθηκε ως εκπρόσωπος από την ελληνική πλευρά στη διημερίδα «Ενσωμάτωση στις ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων», που διοργάνωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας και η IJAB σε συνεργασία με την Ένωση Ξενώνων Νέων της Γερμανίας, προκειμένου να παρουσιάσει το πολύπλευ-ρο έργο του σχετικά με την ενσωμάτωση των νέων με αναπηρία αλλά και να διοργανώσει στα πλαίσια της διημερίδας δραστηριότητες με εργαλεία ενσωμάτωσης. Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, πρόεδρος του συλλόγου, διοργάνωσε για τους συμμετέχοντες με τη βοήθεια των συνεργατών του συλλόγου, Στυλιανό Λαπαρίδη και Anja Hack, παραολυμπιακά αθλήματα, στους κοινόχρηστους – ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών κλειστούς – χώρους του ξενώνα που διέμεναν. Την πρώτη μέρα ο πρόεδρος του συλ-λόγου παρουσίασε το έργο και τις δράσεις του συλλόγου στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Erasmus+ ΝΕΟΛΑΙΑ σε Δράση. Τη δεύτερη μέρα η ομάδα του συλλόγου έδειξε ένα διαδραστικό εργαλείο ενσωμάτωσης, το οποίο χρησιμοποιείται κατά την Παραολυμπιακή ημέρα στο σχολείο. Φυσικά για λόγους οικονομίας χρόνου και χώρου στήθηκε μόνο ένα μέρος του προγράμματος που αποτελούνταν από δυο παραολυμπιακά αθληματα, το Μπότσια και το Γκόλ-μπολ. Αθλήματα, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν από κοι-νού παιδιά με βαριά κινητική αναπηρία ή τύφλωση αντίστοιχα και μη ανάπηρα παιδιά. Συμμετείχαν όλοι οι συμμετέχοντες, πράγμα το οποίο έδωσε μια ευχάριστη και τονωτική νότα στην διημερίδα.
Η διαμονή στους χώρους του ξενώνα νέων και η φιλοξενία υπήρξαν εξαιρετικές. Ένα καινούργιο πολύ όμορφο και λειτουργικό κτί-ριο, με υψηλό επίπεδο προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία αποτέλεσε βασικό στοιχείο για την επιτυχία της διημερίδας! Επίσης όλες οι τοποθετήσεις των συνέδρων ήταν πάρα πολύ κατατοπιστικές και τα Workshops αποτέλεσαν ουσιαστικό εργαλείο για να μην είναι η γνώση απλά θεωρητική.
Αλέξανδρος Ταξιλδάρης:
Πρόεδρος Συλλόγου Περπατώ Φυσίατρος στο Νοσοκομείο ΚΑΤ Άτομο με Αναπηρία
Σπύρος Νταντανίδης:
Μέλος του Συλλόγου Περπατώ
Κινηματογραφιστής, Προπτυχιακός Φοιτητής Νομικής Άτομο με Αναπηρία
Επισυνάπτεται : Οι ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων σε μια καθοριστική χρονιά. Ειδική Έκδοση 2018