27/02/2015
Φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Σερρών εκπαιδεύονται από τον Σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩ

Πριν από ένα περίπου μήνα ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητική Αναπηρία & Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» εγκαινίασε μια συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Κομοτηνής με στόχο την πραγμάτωση τριημέρων εκπαίδευσης φοιτητών στο σύλλογο, ανταποδοτικά για την προσφορά των φοιτητών στις εκδηλώσεις που οργανώνει ο Περπατώ. Έτσι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής παρακολούθησαν το πρώτο τριήμερο εκπαίδευσης την περίοδο 24-26 Ιανουαρίου, στο οποίο εκπαιδεύτηκαν πάνω σε θεωρητικά και πρακτικά κομμάτια που αφορούν στην κινητική αναπηρία.
 
Η δράση αυτή συνεχίζεται με τους φοιτητές του τρίτου και τέταρτου έτους του ΤΕΦΑΑ Σερρών οι οποίοι βρίσκονται στην πόλη μας από την Τρίτη έως και σήμερα για να παρακολουθήσουν μια σειρά πρακτικών και θεωρητικών μαθημάτων, ομιλιών, πρότζεκτ και ομαδικών αθλημάτων. Το ιδιαίτερο σε αυτά τα σεμινάρια, όπως τόνισε και ο κ. Πέτρος Ευαγγελινός εκπροσωπώντας τον «ΠΕΡΠΑΤΩ», είναι ότι οι φοιτητές μένουν στις εγκαταστάσεις του συλλόγου από το πρωί ως το βράδυ, τρώνε και κάνουν τις συνεδρίες τους εκεί, μαζί με τα άτομα που εξυπηρετούνται από το σύλλογο.
 
Το πρόγραμμα του εκπαιδευτικού τριημέρου
 
Η πρώτη ημέρα της εκπαίδευσης περιελάμβανε για τους φοιτητές θεωρητικά κομμάτια πάνω στην κάκωση νωτιαίου μυελού, την κατηγοριοποίηση των αθλητών και τα παραολυμπιακά αθλήματα , ενώ οι συμμετέχοντες φοιτητές διδάχτηκαν επίσης τη μεταφορά ατόμων με τετραπληγία και παραπληγία, από και προς το κρεβάτι και το πάτωμα και από αμαξίδιο σε αμαξίδιο. Χθες Πέμπτη πρωί γνώρισαν από κοντά στο κλειστό γυμναστήριο τέσσερα παραολυμπιακά αθλήματα, το μπάσκετ, το μπάντμιντον, το τένις και το ράγκμπι σε αμαξίδιο, ενώ παράλληλα διδάχτηκαν και χειρισμό αμαξιδίου. Τρία άτομα μάλιστα με αναπηρία, ακρωτηριασμό και παραπληγία, έπαιξαν στο γήπεδο αυτά τα αγωνίσματα μαζί με τους φοιτητές. Το απόγευμα της Πέμπτης συνεχίστηκε με ομαδικά πρότζεκτ που αφορούσαν στον τουρισμό και την αναπηρία, το πώς μπορεί να πουλήσει κανείς τουριστικά ένα προϊόν, όπως αυτό που κάνει ο Περπατώ με τις δράσεις του, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί άσκηση στο νερό, με την οποία θα ολοκληρωθεί και αυτός ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων.
 
Πέτρος Ευαγγελινός «Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή εκπαίδευση όσων ασχολούνται με την αναπηρία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους»
 
Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί το Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης ΑΜΕΑ που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Πέρα από την εκπαίδευση των ίδιων των ατόμων με αναπηρία θέλουμε να καταρτίσουμε μελλοντικούς επαγγελματίες, είτε είναι από το ΤΕΦΑΑ είτε από την Κοινωνική διοίκηση. Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή εκπαίδευση όσων ασχολούνται με την αναπηρία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους», υπογράμμισε ο κ. Ευαγγελινός.
 
Γιώργος Μπούμπας, φοιτητής ΤΕΦΑΑ Σερρών «Μάθαμε πολλά γιατί εδώ βιώνουμε στην ουσία την καθημερινότητα ενός ατόμου με αναπηρία»
 
Για την εμπειρία και τη σημασία των όσων διδάσκονται αυτό το τριήμερο από το σύλλογο «Περπατώ» σε αυτό το εκπαιδευτικό τριήμερο μίλησε ένας εκ των φοιτητών του ΤΕΦΑΑ Σερρών ο κ.Γιώργος Μπούμπας που έχει ακολουθήσει την ειδικότητα της προσαρμοσμένης φυσικής αγωγής.
 
«Σίγουρα αποτελούν μια μοναδική εμπειρία αυτά που μαθαίνουμε εδώ. Είναι αξιοθαύμαστο και αυτό που κάνει ο Σύλλογος “ΠΕΡΠΑΤΩ”, αλλά και το πώς μας δείχνουν τα προβλήματα των ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Είδαμε και ακόμα βλέπουμε πολλά πράγματα, ενώ μάθαμε πολλά γιατί εδώ βιώνουμε στην ουσία την καθημερινότητα ενός ατόμου με αναπηρία», ενώ για τη συμβίωση με τους εξυπηρετούμενους του συλλόγου ανέφερε ότι «μένουμε στις εγκαταστάσεις του “ΠΕΡΠΑΤΩ”, στα ίδια δωμάτια με άτομα με κινητικές δυσκολίες, ώστε να μπορούμε να βιώνουμε την καθημερινότητά τους από κοντά. Ζούμε μαζί τους από το πρωί ως το βράδυ. Βλέπουμε το πώς ζουν, πώς αθλούνται, πώς τρώνε, αλλά και όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Το ότι στο μέλλον θα χρειαστεί ίσως να εκπαιδεύσουμε άτομα με κινητικά προβλήματα σε διάφορα αθλήματα φαίνεται αρχικά εξαιρετικά δύσκολο, αλλά είναι και πολύ ωραίο και ενδιαφέρον».
Πηγή: http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=171686&categoryid=6