26/02/2015
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ
Γιατί φοιτητές των Σερρών ζουν στη στέγη των ατόμων με αναπηρία Κομοτηνής;


Την απόσταση που χωρίζει τη θεωρία από την πράξη, επιχειρεί να υπερκεράσει η συνεργασία του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα & Φίλων Ν. Ροδόπης  «ΠΕΡΠΑΤΩ» με τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, μία συνεργασία που εγκαινιάστηκε με το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και συνεχίζεται αυτές τις μέρες με το ΤΕΦΑΑ Σερρών. Από την περασμένη Τρίτη 25 Φεβρουαρίου φιλοξενούνται στη στέγη αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία στην Κομοτηνή 13 φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Σερρών, παρακολουθώντας ένα αυστηρό πρόγραμμα εκπαίδευσης σχετικό με την ειδική αγωγή. «Πρόκειται για μία δράση που εμπεριέχεται στην χρόνια συνεργασία που έχουμε με τα ΤΕΦΑΑ των Σερρών.
Εμείς σαν Σύλλογος, στα πλαίσια λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με όλες τις σχολές ΤΕΦΑΑ στην Ελλάδα που έχουν ειδικότητα ειδικής αγωγής και αποκατάστασης, ούτως ώστε να έρχονται στον χώρο μας οι φοιτητές, να βλέπουν τις καλές τακτικές και πρακτικές που υπάρχουν στον χώρο της αποκατάστασης και της άθλησης των ΑμεΑ, για να έρχονται πιο κοντά με την πραγματικότητα πέρα από την θεωρία που τους διδάσκεται», έκανε γνωστό μιλώντας στο «Χ» ο Μιχάλης Ραγκούσης μέλος του Συλλόγου Ατόμων με Κινητική Αναπηρία & Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ».  Σε ένα διάλλειμα από το μάθημά τους με τον Πέτρο Ευαγγελινό, καθηγητή φυσικής αγωγής του συλλόγου Περπατώ, στη στέγη της Κομοτηνής εντόπισε ο «Χ» τους 13 φοιτητές από τις Σέρρες. Είχε προηγηθεί η θεωρητική τους εκπαίδευση σε θέματα αναπηρίας και αθλητισμού από τον κ. Ευαγγελινό, ο οποίος επισήμανε πόσο σημαντική είναι η αλλαγή στάσης και η σωστή εκπαίδευση των μελλοντικών επαγγελματιών σε τομείς αναπηρίας.

Με άδεια του τμήματός τους βρίσκονται στην πόλη μας οι φοιτητές της ειδικότητας «προσαρμοσμένης ειδικής δραστηριότητας». Στις τρεις μέρες παραμονής τους στην Κομοτηνή και στη στέγη του «ΠΕΡΠΑΤΩ» θα επιδιωχθεί ώστε οι νέοι να γνωρίσουν την κινητική αναπηρία μέσα από πολλά πεδία, στον αθλητισμό, στην ιατρική αλλά και στην καθημερινότητα, όπως είναι η μετακίνηση ενός ατόμου με αναπηρία.  «Σχεδόν παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα της στέγης, όπως θα έπαιρνε ένα άτομο με αναπηρία. Τους κάνουμε αθλήματα, θα γνωρίσουν πώς να χειρίζονται το αναπηρικό αμαξίδιο, πως κάνεις τη μεταφορά ενός ατόμου με αναπηρία», διευκρίνισε ο κ. Ευαγγελινός.  Στη διάρκεια της παραμονής τους οι φοιτητές θα μάθουν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου  και Παραολυμπιονίκη Άλεξ Ταξιλδάρη τι είναι η κάκωση νωτιαίου μυελού, από το μέλος του συλλόγου Μιχάλη Ραγκούση θα μάθουν για τον ακρωτηριασμό και με τον Πέτρο Ευαγγελινό θα ενημερωθούν για θέματα αθλητισμού και αναπηρίας και για τα παραολυμπιακά αθλήματα.  Πριν αναχωρήσουν για τις Σέρρες, στο κλειστό γυμναστήριο Κομοτηνής οι φοιτητές με τη χρήση αναπηρικών αμαξιδίων και σε συνεργασία με αθλητές με αναπηρία θα κάνουν εκπαίδευση στην  πράξη σε παραολυμπιακά αθλήματα. 

Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=96525