18/07/2013
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2013
   Με μότο το «Φθηνές διακοπές για τις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες», παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2013 για όλους του ΕΟΤ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο επιδοτεί την διαμονή σε καταλύματα όλης της χώρας για άτομα τα οποία ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.
   Το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2013 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2014. Δεν είναι όμως συνεχές. Συγκεκριμένα, «κόβεται» σε δύο χρονικές περιόδους: η πρώτη ξεκινά στις 19 Ιουλίου του 2013 και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ενώ η δεύτερη ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2014 και ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου του 2014.
   Οι πληροφορίες που θα δείτε παρακάτω αφορούν στην πρώτη φάση των εξαήμερων διακοπών τουπρογράμματος.
 •   Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού 2013;
Στην πρώτη φάση του προγράμματος (19/7-31/12) μπορούν να συμμετέχουν:
 1. οι μόνιμοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα
 2. μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ
 3. εν ενεργεία ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ
 4. συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ
 5. οι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ
 6. οι συνταξιούχοι του ΤΑΠΟΤΕ
 7. όσοι είναι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας ή λαμβάνουν επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοια ακόμα και αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα,
 8. Οι αυτοασφαλιζόμενοι του ΙΚΑ
 9. άτομα με αναπηρία 67% και άνω 
 10. πολύτεκνοι (τέσσερα τέκνα και άνω)         
 
 Τα εισοδηματικά όρια υπαγωγής στο πρόγραμμα διαμορφώνονται ως εξής: Σε 16.000 ευρώ για μεμονωμένα άτομα, σε 28.000 ευρώ για οικογένειες (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί) και 35.000 ευρώ για πολύτεκνους (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί).
 Για τα άτομα της τρίτης ηλικίας δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

 
 • ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
  Για να πάρετε τα δελτία του προγράμματος, θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιο ΚΕΠ έχοντας μαζί σας τα εξής δικαιολογητικά:
 1. φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος του 2012 (άτομα με αναπηρία 67% και πολύτεκνοι δεν υποχρεούνται να το προσκομίσουν)
 2. φωτοαντίγραφο της ταυτότητάς σας 
 3. φωτοαντίγραφο του βιβλιαρίου ασθενείας σας
 4. απόδειξη κράτησης μέσω Τράπεζας για το κατάλυμα το οποίο θα επιλέξετε για την διαμονή σας.                                                         
 • ΔΙΑΜΟΝΗ ΔΕΛΤΙΩΝ ΑΠΟ ΚΕΠ
  Σημειώστε ότι η διανομή των δελτίων από τα ΚΕΠ θα ξεκινήσει από τις 19 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι να εξαντληθούν τα 38.700 δελτία.
 
 • Τι περιλαμβάνει τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού 2013;
  Από την στιγμή που θα λάβετε το δελτίο σας, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε διακοπές σε όλη την Ελλάδα, μένοντας στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΤ καταλύματα τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η σχετική λίστα καταλυμάτων από τον ΕΟΤ, αφού η διαδικασία κατάθεσης ενδιαφέροντος από τα καταλύματα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Οι διακοπές στην πρώτη φάση του προγράμματος αφορούν σε πέντε διανυκτερεύσεις σε καταλύματα ή camping και μπορεί να περιλαμβάνουν ημιδιατροφή ή/και ανάλογα με τις υπηρεσίες του εκάστοτε καταλύματος.
 • Πόσο κοστίζει το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2013;
   Το πόσο θα σας κοστίσουν οι διακοπές με το πρόγραμμα του ΕΟΤ, εξαρτάται από το κατάλυμα το οποίο θα επιλέξετε, την περίοδο που θα επιλέξετε (χαμηλή, υψηλή), αλλά και τις πρόσθετες παροχές που πιθανώς θελήσετε, όπως η ημιδιατροφή ή το πρωινό.
 Ενδεικτικά λοιπόν, για διαμονή έξι ημερών (πέντε διανυκτερεύσεις) σε δίκλινο σε ξενοδοχείο δύο αστέρων στη Χαλκιδική, συμπεριλαμβανομένου πρωινού, θα πληρώσετε ανά διανυκτέρευση 10€, ενώ το άτομο που θα είναι μαζί σας και δεν είναι δικαιούχος θα πληρώσει 25€ ανά διανυκτέρευση. Αν στο ίδιο δωμάτιο μείνει και άλλος δικαιούχος με προσθήκη κρεβατιού, τότε η συμμετοχή όλων όσων μένουν στο δωμάτιο μειώνεται από 10-30% σε σχέση με την τιμή που δίνει για το πρόγραμμα το εκάστοτε κατάλυμα.
  Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται την στιγμή που θα κάνετε κράτηση να ενημερωθείτε από το ξενοδοχείο για την ακριβή χρέωση για το έξτρα άτομο-α, αφού οι τιμές ανά περιοχή και ανά κατάλυμα ποικίλλουν.
  Έχετε επίσης κατά νου, ότι ο ΕΟΤ θα επιδοτήσει τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανά άτομο/ ανά διανυκτέρευση με 14€ για ξενοδοχεία, με 12 για ενοικιαζόμενα δωμάτια και με 6€ για camping. Επομένως βλέποντας τις «κανονικές» τιμές του καταλύματος θα μπορέσετε να υπολογίσετε το ύψος της συμμετοχής από πλευράς σας.

        «Τουρισμός για όλους» και για την τρίτη ηλικία

  Στο πρόγραμμα τουρισμός για όλους, ο ΕΟΤ συμπεριλαμβάνει και τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα οποία θα έχουν την δυνατότητα για φθηνές διακοπές την περίοδο 1 Οκτωβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013.
  Δικαιούχοι σε αυτό το πρόγραμμα είναι όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και είναι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή αναπηρίας.
  Δελτίο του προγράμματος δεν δικαιούνται όσοι συνταξιούχοι είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων της τέως Εργατικής Εστίας ή ασφαλισμένοι του ΟΓΑ ή του ταμείου Νομικών. Επίσης, όσοι πήραν δελτίο για το πρόγραμμα των εξαήμερων διακοπών ή της τρίτης ηλικίας για την περσινή περίοδο (3/8/12 έως 31/5/2013) ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα εξαήμερων διακοπών του τρέχοντος έτους.
  Η ημερήσια επιδότηση του ΕΟΤ στο πρόγραμμα για την τρίτη ηλικία ανέρχεται στα 19€ ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση για όλων των ειδών τα συνεργαζόμενα καταλύματα. Η διανομή των δελτίων για το πρόγραμμα ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου 2013 από τα ΚΕΠ και θα διαρκέσει μέχρι να εξαντληθούν και τα 5.000 δελτία τα οποία θα διατεθούν.
 
Κοινωνικός Τουρισμός και από τον ΟΑΕΔ
 
   Από 1 Σεπτεμβρίου 2013 θα ξεκινήσει ο κοινωνικός τουρισμός και από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος πραγματοποιεί αντίστοιχη δράση για πρώτη φορά στην ιστορία του, μιας και μέχρι πρότινος το πρόγραμμα υλοποιούσε η εργατική εστία.
   Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πρόγραμμα θα παρέχει πέντε διανυκτερεύσεις και θα ολοκληρωθεί την 1 Ιουλίου 2014. Οι αιτήσεις για τα δελτία (vouchers) θα γίνουν ηλεκτρονικά μέσω της σελίδας του ΟΑΕΔ (όταν βγει σχετική ανακοίνωση), ενώ θα αφορούν 100.000 εργαζομένους, άνεργους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
    Οι ενδιαφερόμενοι θα υποχρεούνται, να προσκομίζουν στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ τα δικαιολογητικά για την απόδειξη των κριτηρίων επιλογής, ενώ η επιλογή θα γίνεται με βάση σύστημα μοριοδότησης το οποίο θα στηρίζεται σε ειδικά κριτήρια (π.χ. ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα κατά περίπτωση, αριθμός των ανήλικων τέκνων, χρόνος ανεργίας, αριθμός των ημερών ασφάλισης την τελευταία τριετία). Διπλάσια μόρια θα λαμβάνουν τα ΑΜΕΑ.
  Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, δικαιούχοι του προγράμματοςείναι οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που είχαν το προηγούμενο έτος τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης, άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τον οργανισμό για τουλάχιστον δύο μήνες (δηλαδή με πενήντα ημερήσια επιδόματα) και άνεργοι εγγεγραμμένοι στα ειδικά μητρώα ανέργων ΑΜΕΑ του ΟΑΕΔ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Όπως μας πληροφόρησαν από το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα θα «ανοίξουν» μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ κατά τα τέλη Αυγούστου.
 
ΠΗΓΗ: www.oaed.gr