17/12/2016
TEDxAthensSalon «Accessibility» / «Προσβασιμότητα»
TEDxAthensSalon «Accessibility» / «Προσβασιμότητα»
18 Δεκεμβρίου 2016 @ Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Αθήνα, Δεκέμβριος 2016:  Το TEDxAthensSalon, ένας θεσμός που καθιέρωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το TEDx Athens, επιστρέφει δυναμικά θέτοντας αυτή τη φορά στο επίκεντρο το ζήτημα της προσβασιμότητας
Με τίτλο «Accessibility» / «Προσβασιμότητα», το TEDxAthensSalon σε συμπαραγωγή με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και τη συμβουλευτική υποστήριξη του Σ.Κ.Ε.Π.  (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους), διοργανώνει στις 18 Δεκεμβρίου και ώρα 17.30- 20.30 στο χώρο του ΚΠΙΣΝ  ένα ξεχωριστό event προσβάσιμο σε όλους!
Πώς αντιλαμβανόμαστε την προσβασιμότητα; Με πόσους τρόπους μπορούν άνθρωποι με αναπηρία να ξεπεράσουν τα εμπόδια που συναντούν στη δουλειά τους, τις σπουδές τους, τις κοινωνικές τους σχέσεις, την καθημερινότητά τους; Πώς το περιβάλλον στο οποίο όλοι ζούμε θέτει διαχωριστικές γραμμές και με ποιο τρόπο μπορούμε να τις υπερβούμε;
Μπορεί η διαφορετικότητα να αποτελέσει ανάχωμα στην προσωπική εξέλιξη ενός ανθρώπου; Πόσο δρόμο οφείλουμε να διανύσουμε για να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους με αναπηρία και να τους δώσουμε την ελευθερία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους;
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα ακούσουμε την ιστορία του Μάνθου, της Μέντης, του Μιχάλη και άλλων. Αφηγήσεις που αποδεικνύουν ότι η αναπηρία δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο. Διηγήσεις που θα αποτελέσουν εστία προβληματισμού, πηγή έμπνευσης για λύσεις, αλλά και έναυσμα για μια νέα προσέγγιση στο πάντοτε επίκαιρο ζήτημα της κοινωνικής ένταξης ανθρώπων με αναπηρία και ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να υπάρξει μια διεισδυτική ματιά σε κάθε πτυχή προσβασιμότητας και να αναδειχθεί η διαρκής προσπάθεια που πρέπει όλοι να καταβάλλουμε ώστε οι όροι κοινωνική ένταξη και ίσα δικαιώματα να περάσουν από το στάδιο της θεωρίας στην απόλυτη πράξη.
Με αφετηρία το TEDxAthensSalon στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι ισότιμα, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή δεν έχουν αναπηρία, το TEDxAthens εντάσσει συστηματικά στη μεθοδολογία του και το λεξιλόγιό του το μήνυμα «εκδηλώσεις ανοιχτές σε όλους».
Για το TEDxAthens και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η προσβασιμότητα δεν πρέπει να είναι ατομική υπόθεση. Αλλά υπόθεση όλων.
Σας περιμένουμε την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου σε μια εκδήλωση χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς!
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Απαιτείται προεγγραφή μέσα από την ιστοσελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ( www.SNFCC.org/events ) από τις 9 Δεκεμβρίου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και σε live streaming μέσα από το επίσημο κανάλι του TEDxAthens στο Youtube και την ιστοσελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ( www.SNFCC.org/events).
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ που πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο με ελεύθερη είσοδο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) .
Λίγα λόγια για το TEDxAthens:
Το TEDxAthens ξεκίνησε την δράση του το 2009 και είναι μία από τις πρώτες TEDx εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος του TEDxAthens, είναι να αναδείξει και να προωθήσει την εμπειρία του TED σε τοπικό επίπεδο, παρουσιάζοντας ομιλητές που εμπνέουν με τις ιδέες, τα οράματα και τα επιτεύγματά τους. Το TEDxAthens 2016 παρακολούθησαν περίπου 1.700 άτομα ενώ το TEDxAthens 2014, 1.400 άτομα.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, οι ομιλίες του TEDxAthens είχαν πάνω από 5 εκατομμύρια views μέσω του Youtube, ενώ δύο ομιλίες του έχουν φιλοξενηθεί στο TED.com.
Για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε ομιλίες, παρακαλούμε επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες www.ted.com, www.tedxathens.com και http://blog.tedxathens.com / ή ακολουθήστε μας στο facebook http://www.facebook.com/tedxathens και στο twitter @TEDxAthens. 
Λίγα λόγια για το TEDxAthensSalon
To TEDxAthensSalon αποτελεί μια δράση μικρότερων, θεματικών στοχευμένων εκδηλώσεων και εντάσσεται στην οικογένεια πρωτοβουλιών του TEDxAthens. Σε αντίθεση με τις κεντρικές εκδηλώσεις του TEDxAthens, τα Salon προσφέρουν την δυνατότητα για στόχευση σε μια συγκεκριμένη θεματική, μέσα από ομιλίες, workshops ή διαδραστικές συζητήσεις. Το TEDxAthensSalon έκανε πρεμιέρα το 2012, με δύο εκδηλώσεις, μια σχετική με την τεχνολογική επιχειρηματικότητα και μια με θέμα την κοινωνία των πολιτών.
Λίγα λόγια για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένα πολυλειτουργικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο κέντρο παιδείας, τέχνης και αναψυχής. Περιλαμβάνει τις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το οποίο απλώνεται σε συνολική έκταση 210.000 τμ. Σχεδιασμένο από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, το ΚΠΙΣΝ προσφέρει ένα νέο τόπο για τον 21ο αιώνα με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους. Ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, το ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ύψους €617 εκατομμυρίων) και συνιστά ταυτόχρονα παράδειγμα επωφελούς σύμπραξης κράτους και ιδιωτικού τομέα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραδώσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο στις αρχές του 2017. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παράδοσης, το Ίδρυμα με την επιθυμία να καταστήσει το έργο προσιτό στο ευρύ κοινό υποστηρίζει τη διοργάνωση καθημερινών δωρεάν εκδηλώσεων, που δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν το ΚΠΙΣΝ ως νέο προορισμό, να γνωρίσουν τις προγραμματικές του δυνατότητες και τον ρόλο του στην πόλη. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο την τρέχουσα περίοδο έχει τη διαχείριση του έργου, έως ότου ολοκληρωθεί η παράδοσή του στο Ελληνικό Δημόσιο. Μέσα από τον προγραμματισμό αυτό, ο οποίος περιλαμβάνει αθλητικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, το Ίδρυμα φιλοδοξεί να ενισχύσει τον ανοιχτό διάλογο γύρω από το ΚΠΙΣΝ και να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων, οι οποίες θα συντροφεύσουν το έργο κατά την επίσημη λειτουργία του από το Ελληνικό Δημόσιο, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του.
Παρακολουθήστε τα νέα του ΚΠΙΣΝ στο facebook www.facebook.com/SNFCC/ και στο Instagram www.instagram.com/snfcc/