23/03/2016
Χελιδονίσματα 2016
Για άλλη μια χρονιά ο Σύλλογος 'ΠΕΡΠΑΤΩ' συμμετείχε στο καθιερωμένο καλωσόρισμα της άνοιξης με το παραδοσιακό δρώμενο γνωστό ως 'Χελιδονίσματα'.

Τα «Χελιδονίσματα» είναι ένα έθιμο που αναβιώνει το Μάρτιο, ένα μελωδικό καλωσόρισμα της Άνοιξης με ειδικά τραγούδια που λένε τα παιδιά και ενήλικες γυρίζοντας από σπίτι σε σπίτι κρατώντας στεφάνι λουλουδιών ή ένα κλαδί από κισσό και ένα ομοίωμα χελιδονιού.

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, η γιορτή αυτή διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής και του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Κομοτηνής, με την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής και της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης. Αφετηρία, αποτέλεσε το Βυζαντινό Τείχος, από όπου μαθητές που φοιτούν σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία του Ν. Ροδόπης και μέλη του Συλλόγου 'ΠΕΡΠΑΤΩ', ξεκίνησαν μία όμορφη μουσική παρέλαση, η οποία  κατέληξε στην Πλατεία Ειρήνης Κομοτηνής (Κεντρική Πλατεία) και εξελίχθηκε σε μεγάλη γιορτή με πολύ τραγούδι και χορό.

Φέτος το έθιμο της 'Χελιδόνας' αποτέλεσε και ένα κοινωνικό  μήνυμα για την τρέχουσα κατάσταση που βιώνει η ανθρωπότητα σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα.