17/03/2015
Χελιδονίσματα στην Κομοτηνή
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, την 1η Μαρτίου ή στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την «χελιδόνα», και τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα χελιδονίσματα. Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλά μέρη της Ελλάδας όπως Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Δωδεκάνησα.
 
 
Την «χελιδόνα» σε κάποιες περιοχές την στολίζουν με φύλλα κισσού, που είναι χαρακτηριστικό της αειθαλούς βλάστησης, σε άλλες, με ζουμπούλια ή άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια, κι αλλού της κρεμούν κουδουνάκια και πολύχρωμα χαρτιά.
 
 
Οι 'Χελιδονιστές', οι οποίοι ήταν κυρίως παιδιά, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ενήλικες, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. Παλιά, οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αυγά και σε λίγες περιπτώσεις χρήματα. Τα χρήματα, όπως και τα υπόλοιπα  προϊόντα που μάζευαν τα παιδιά, τα αφιέρωναν στην εκκλησία.
 
 
Κάποια «χελιδονίσματα» χαιρετίζουν το έαρ, την άνοιξη και απαγγέλλουν στίχους, για να διώξουν τον χειμώνα ή τον τελευταίο μήνα του, τον Φλεβάρη.

Το δρώμενο που καθιέρωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής αναβίωσε χθες το πρωί, λόγω της κακοκαιρίας των πρώτων ημερών του μήνα, για 13η χρονιά στην Κομοτηνή και ο Σύλλογος 'ΠΕΡΠΑΤΩ' ήταν και πάλι εκεί!