27/02/2015
Extreme sports στον αέρα για άτομα με αναπηρία
Ζήσε μια απίστευτη εμπειρία πτήσης με διθέσιο μηχανοκίνητο αλεξίπτωτο (Paratrike) με εκπαιδευτή, πέταξε σαν πουλί, ζήσε τις πιο έντονες συγκινήσεις της ζωής σου και ανέβασε την αδρεναλίνη σου. Αυτό υπόσχεται να προσφέρει η μέρα paratrike που διοργανώνει στην πίστα Αερολέσχης Κομοτηνής ο Σύλλογος «ΠΕΡΠΑΤΩ» και το Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης A.μεΑ. (Κ.Ε.Α.Δ.Α.).
Πρόκειται για μία πρωτότυπη δράση, αφού προτεραιότητα θα δοθεί στα άτομα με αναπηρία, ώστε μαζικά, για πρώτη φορά, να λάβουν μέρος σε ένα extreme sport. Το Paramotor ή Paratrike γίνετε με ένα αλεξίπτωτο πλαγιάς (Parapente), υποβοηθούμενο από κινητήρα με το οποίο μπορεί κανείς να απογειωθεί σχεδόν από οπουδήποτε με την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.
Δεδομένης της παρουσίας και της καθοδήγησης πεπειραμένου εκπαιδευτή δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία ή εκπαίδευση. Η πτήση γίνεται με διθέσιο Paratrike και η απογείωση γίνεται από το έδαφος. Ο χειριστής του Paratrike αποκτά ταχύτητα και αποκολλάται από το έδαφος και με τους κατάλληλους χειρισμούς κερδίζει σταδιακά το επιθυμητό ύψος. Η πτήση γίνεται με τη βοήθεια της μηχανής, της βαρύτητας, του αέρα και του ανθρώπου που το χειρίζεται. Λόγω σχήματος και κατασκευής, δημιουργεί άνωση και ταξιδεύει προς τα εμπρός και προσγειώνεται σε προκαθορισμένο σημείο με απόλυτη ασφάλεια.
Έτσι, με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, η πτήση του διθέσιου Paratrike είναι εύκολη και διασκεδαστική για τον επιβάτη που απολαμβάνει την ομαλή απογείωση και πτήση χωρίς άγχος και κούραση τραβώντας φωτογραφίες ή με κάμερα, εάν το επιθυμεί. Η ημέρα paratrike, στην πίστα Αερολέσχης Κομοτηνής ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, όμως η ημερομηνία τροποποιήθηκε λόγω των καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα μεταφέρθηκε το επόμενο Σάββατο 7 Μαρτίου την ίδια ώρα, δηλαδή από τις 10:00 έως και τις 18:00. Είναι μια δράση που δεν έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν μαζικά, έσπευσε να διευκρινίσει στο «Χ» ο Μιχάλης Ραγκούσης μέλος του του Συλλόγου Ατόμων με Κινητική Αναπηρία & Φίλων Ν. Ροδόπης  «ΠΕΡΠΑΤΩ», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε τις ευκολίες που έχει ο τόπος μας, για να δίνουμε στα άτομα με αναπηρία τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα που δεν γίνονται πουθενά αλλού. Είναι η πρώτη φορά που ένα extreme sport θα μπορέσουν να το βιώσουν άτομα με αναπηρία. Ο σκοπός μας είναι να προσφέρουμε κάτι το οποίο δεν μπορούν να βρουν στην καθημερινότητά τους και σε άλλες χώρες του εξωτερικού είναι εφικτό». Το κόστος συμμετοχής είναι μεν υψηλό στα 60ευρώ, αλλά όχι απαγορευτικό για κάποιον που θέλει να ζήσει μία ξεχωριστή εμπειρία στον αέρα. «Δυστυχώς το πρόβλημα με την περιοχή μας είναι ότι είμαστε πολύ μακριά και το κόστος του να έρθει όλος ο εξοπλισμός από την Αθήνα είναι μεγάλο. Προσπαθούμε να το κάνουμε όσο το δυνατό πιο χαμηλό και προσιτό σε όλους. Τα 60 ευρώ είναι μία τιμή που θα μπορέσει να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.  Κάθε πτήση διαρκεί περίπου 20 λεπτά και θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα με αναπηρία. Οι συμμετοχές μέχρι χθες ανέρχονταν στις 13 και αναμένεται να αυξηθούν όσο περνούν οι ημέρες. 
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή έως και την Πέμπτη 5 Μαρτίου στο 2531036909 ή στο info@perpato.gr. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα δοθεί αυστηρή προτεραιότητα σε Α.μεΑ.


Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=96523