17/06/2014
Φεστιβάλ "Άγνωστη Χώρα της Αναπηρίας",Παρασκευή 20, Σάββατο 21, Κυριακή 23 Ιουνίου 2014
Γνωριμία με την άγνωστη χώρα της αναπηρίας 

Όπως ανέφερε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ στο κείμενό του «Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια»: 
«Η τέχνη πρέπει, σ’ αυτούς τους καιρούς των αποφάσεων, ν’ αποφασίσει. [...] Μπορεί να παραδώσει τον άνθρωπο στις συγχύσεις, τις αυταπάτες και τα θαύματα, και μπορεί να παραδώσει τον κόσμο στον άνθρωπο. Μπορεί να μεγαλώσει την αμάθεια και μπορεί να μεγαλώσει τη γνώση». 

Η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: 'Μηδενική Ανοχή', σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ αποφάσισαν τη διεξαγωγή τριημέρου εξοικείωσης με τη ζώσα κατάσταση της αναπηρίας και καλούν σε μαζική συμμετοχή σε αυτό στις 20, 21 και 22 Ιουνίου 2014.

Το τριήμερο κρίθηκε αναγκαίο καθώς η αναπηρία αποτελεί για τους/τις περισσότερους/ρες συμπολίτες/συμπολίτισσές μας 'άγνωστη χώρα'. Μέσα από τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν, επιδιώκουμε τη συνεκπαίδευση, την κατάλυση των στερεοτύπων που ανακυκλώνονται από τα ΜΜΕ και του ρατσιστικού τρόπου αντιμετώπισης της αναπηρίας, καθώς και την ανοιχτή πρόσβαση όλων στο περιεχόμενο της τέχνης.

Η κυρίαρχη στάση, που επιβάλλεται από τα ΜΜΕ, είναι να παρουσιάζεται συνήθως η αναπηρία ως περιθωριακό φαινόμενο. Η ίδια η τέχνη και το περιεχόμενό της είναι συχνά απαγορευμένος καρπός στους ανθρώπους με αναπηρία της χώρας μας.

Μέσα από τις δράσεις του τριημέρου αυτού, που θα περιλαμβάνουν θέατρο, χορόδραμα, προβολές ντοκιμαντέρ, workshops αλλά και συζητήσεις, αξιώνουμε την απομυθοποίηση του φαινομένου της περιθωριοποίησης και την παρακίνηση των συμπολιτών/συμπολιτισσών μας να συμμετέχουν σε αυτή την ανθρώπινη εμπειρία, μια εμπειρία που θα τους αποκαλύψει αυτό που υπάρχει πίσω από αυτό που φαίνεται.

Στόχος μας είναι η αλλαγή των αντιλήψεων του κοινωνικού συνόλου, το οποίο αντιμετωπίζει την αναπηρία ως «προσωπική τραγωδία», και η συνειδητοποίηση ότι η αναπηρία είναι στην ουσία ένας περιορισμός που επιβάλλεται από την κοινωνία/πολιτεία αποκλείοντας τα άτομα με αναπηρία από το δικαίωμα της πλήρους συμμετοχής στο κοινωνικο-πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Με όχημα το διάλογο, την ενημέρωση αλλά και την ίδια την τέχνη, αξιώνουμε την αλληλοεκπαίδευση και τη διεύρυνση της γνώσης πάνω στη ζώσα κατάσταση της αναπηρίας, με απώτερο όραμα, κάποια στιγμή, αυτά να παραδώσουν τον κόσμο στον άνθρωπο!
 
Το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ βρίσκεται στην Ρήγα Παλαμίδου 3 και είναι φιλικό για ΑμεΑ.