22/03/2014
Ο «Περπατώ» αναλαμβάνει την πισίνα του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ
Ο «Περπατώ» αναλαμβάνει την πισίνα του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ
Για να βγάλει από το «μαρασμό» μια πολύτιμη δομή αποκατάστασης
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της διοίκησης του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, επί θητείας Ηρακλή Χατζηνέστωρος, η προοπτική λειτουργία της πισίνας και των υδρομασάζ του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Κομοτηνής συναντούσε ανυπέρβλητα εμπόδια στο θέμα της αδειοδότησης από το Υπουργείο Υγείας. Ένα κρίσιμο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η έγκριση του οργανισμού λειτουργίας του φορέα που αντικατέστησε το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης. Το βήμα αυτό επετεύχθη τον Ιανουάριο του 2013, έκτοτε όμως όλες οι προσπάθειες για την έκδοση άδειας λειτουργίας της δομής έπεσαν στο κενό. Η σημερινή διοίκηση του Νοσοκομείου, υπό τον κ. Κώστα Ναλμπάντη, συνέχισε να επεξεργάζεται τις εναλλακτικές δυνατότητες αξιοποίησης του Κέντρου και κατέληξε στην επιλογή της συνεργασίας με τον Σύλλογο Ατόμων με Κινητική Αναπηρία «Περπατώ». 


Το Σισμανόγλειο αναλαμβάνει την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων

Η επιλογή αυτή, που προβλέπει την παραχώρηση της χρήσης της πισίνας στον «Περπατώ», υπόσχεται ευκολότερες διαδικασίες αδειοδότησης και καθιστά εφικτότερο τον στόχο της λειτουργίας της. Βάσει των όσων συμφώνησαν οι δύο πλευρές, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής αναλαμβάνει να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της δομής, που σύμφωνα με παλαιότερη οικονομοτεχνική μελέτη είναι ελάχιστα σε σχέση με το συνολικό προϋπολογισμό του Νοσοκομείου. 


Ο Σύλλογος «Περπατώ» θα διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος «Περπατώ» αναλαμβάνει να διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία της δομής, ζήτημα που αποτελούσε «αγκάθι» στον σχεδιασμό για τη λειτουργία από το ίδιο το Νοσοκομείο. 


Παρά την αχρησία ετών, σε καλή κατάσταση ο χώρος και ο εξοπλισμός του

Χθες το πρωί, ο διοικητής του Σισμανόγλειου, κ. Κώστας Ναλμπάντης, και ο πρόεδρος του «Περπατώ», κ. Άλεξ Ταξιλδάρης, βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, που βρίσκεται πίσω από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, προκειμένου να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκεται ο διαθέσιμος εξοπλισμός, ώστε να προχωρήσουν στην οριστικοποίηση της συμφωνίας. Παρότι ο χώρος και ο εξοπλισμός του έχουν μείνει σε αχρησία για αρκετό καιρό, εντούτοις διαπιστώθηκε ότι διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και ότι πληρούν τις προϋποθέσεις καταλληλότητας για να αξιοποιηθούν. 


Άλεξ Ταξιλδάρης «Υπάρχουν όλες οι προδιαγραφές προσβασιμότητας»

Αυτό επιβεβαίωσε στον «ΠτΘ» ο κ. Ταλξιδάρης, επισημαίνοντας ότι η δομή έχει όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία, προσβάσιμα αποδυτήρια, ντουζ και υδρομασάζ, αλλά και μία πισίνα 25 τ.μ. με διαβαθμίσεις. Η προσδωκόμενη λειτουργία της θα δώσει τη δυνατότητα να τρέξουν προγράμματα αποκατάστασης για άτομα με μόνιμη αναπηρία, αλλά και για πρόσκαιρα ανάπηρους, όπως αθλητές που έχουν τραυματιστεί.